Jobboldali terrorizmusnak nevezte a neonáci gyilkosságokat a német belügyminiszter

Vágólapra másolva!
A Németország egyik legrejtélyesebb gyilkosságsorozatát, amelyben több külföldi bevándorlót gyilkolt meg egy négytagú neonáci csoport, a német belügyminiszter szélsőjobboldali terrorizmusnak nevezte. Az ügy politikai súlyát jelzi, hogy Angela Merkel kancellár is megszólalt benne.
Vágólapra másolva!

Egy neonáci csoport által elkövetett gyilkosságsorozatot kommentálva először beszélt a német belügyminiszter jobboldali terrorizmusról.

Hans-Peter Friedrich vasárnapi nyilatkozatában kijelentette: úgy tűnik, mintha csakugyan a szélsőjobboldali terrorizmus új formájával állnánk szemben. Azt mondta, a hatóságok megvizsgálják, összefüggésbe hozhatók-e a Türingiában 1998 óta elkövetett, ám mindeddig felderítetlen bűncselekmények a négy neonáci gyanúsítottal. A Spiegel az ügyről úgy írt, hogy az összefüggésben volt más bűncselekményekkel.

Angela Merkel a történtek hátterének teljes felderítését ígérte. Az eddigi nyomozás "olyan struktúrákról rántotta le a leplet, amelyeket eddig elképzelni sem tudtunk" - fogalmazott.

A német hatóságok pénteken vettek őrizetbe egy nőt, aki beismerte, hogy társa volt annak a két férfinak, akiknek holttestére november 4-én bukkantak rá Eisenachban, egy kiégett lakókocsiban. Mindketten öngyilkosságot követtek el. Pár nappal később egy kiégett zwickaui házban nyomozók megtalálták azt a cseh gyártmányú pisztolyt, amellyel 2000 és 2006 között nyolc török és egy görög kisvállalkozót lőttek agyon különböző német városokban. Ugyanezzel a fegyverrel oltották ki 2007-ben Heilbronnban egy rendőrnő életét, aki társával igazoltatni próbált egy járművet. A másik rendőrt életveszélyesen megsebesítették a bűnözők.

A hatóságok vasárnap őrizetbe vettek Hannoverben egy férfit, akiről feltételezik, hogy bűntársa a három neonáci személynek. Valamennyien a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű szervezetben tevékenykedtek - erre utaló dokumentumokat és DVD-ket talált a rendőrség a férfi hannoveri lakásán. Az egyik lemezen beismerik, hogy ők követték el 2004-ben Köln egy zömmel törökök lakta negyedében azt a robbantást, amely húsznál több embert sebesített meg.

A belügyminiszter arra számít, hogy a szövetségi ügyészség már a jövő héten eredményeket tud felmutatni az ügyben.