Lemondana a szíriai elnök helyében a jordániai király

Vágólapra másolva!
Távoznia kell a hatalomból a szíriai elnök Bassár el-Aszadnak a jordán király szerint. Szíriában hét hónapja tartanak az ellenzéki megmozdulások utáni véres megtorlások. Hétfőn a Szíria elleni szankciók szigorításáról döntöttek Brüsszelben az Európai Unió országainak külügyminiszterei.
Vágólapra másolva!

Lemondásra szólította föl a jordániai király Bassár Aszad szíriai elnököt hétfőn a brit BBC-nek adott interjújában. II. Abdullah azt mondta: "azt hiszem, a helyében lemondanék. Távoznék, és biztosítanám, hogy bárki is követ a hatalomban, meg legyen a lehetősége arra, hogy megszüntesse a jelenlegi helyzetet". A király szerint Aszadnak távozása előtt újfajta politikát kell folytatnia, hogy megkönnyítse utódja számára az átmenetet - írja a BBC.

Jordánia az elmúlt időszakban többször is élesen kritizálta a szíriai vezetést, amiért az erőszakot alkalmaz a kormányellenes tüntetők ellen. Hét hónapja tört ki felkelés Szíriában, az ellenzéki megmozdulásokon reformokat, és Bassar el-Aszád elnök távozását követelik. Az állam megtorló akciókkal válaszolt, az ENSZ adatai szerint eddig mintegy háromezer ember halálát okozták, közülük több száz gyerek, és további ezrek kerültek börtönbe. Az Aszád irányítása alatt álló fegyveres erők, a jelentések szerint több ellenzéki tüntetésen rendeztek vérfürdőt, melyeknek számos civil áldozata volt. Szombaton az Arab Liga felfüggesztette Szíria tagságát. Hétfőn a szíriai külügyminiszter a BBC szerint "kihívóan" reagált arra, hogy az Arab Liga felfüggesztette Szíria tagságát.

A Szíria elleni szankciók szigorításáról döntöttek hétfőn Brüsszelben az Európai Unió (EU) országainak külügyminiszterei. Ezek értelmében újabb 18 személyt vettek fel azok listájára, akiket az emberi jogok szíriai megsértése miatt az EU-ba való beutazási tilalommal, illetve Európában elérhető javaik zárlat alá helyezésével sújtottak.

Ezen túlmenően az uniós országok úgy döntöttek, hogy az Európai Beruházási Bank nem folyósíthat tovább pénzt Szíriának a már megkötött hitelmegállapodások keretében sem. A bank nem köthet további támogatási szerződéseket a szíriai közszféra beruházásaihoz. Az EU idén májusban már felszólította az Európai Beruházási Bankot arra, hogy függessze fel az új pénzügyi műveleteket Szíriában. A szervezet üdvözölte, hogy a hét végén az Arab Liga felfüggesztette Szíria tagságát.

Martonyi János külügyminiszter a tanácskozás után újságíróknak nyilatkozva megállapította: az Arab Liga döntésével "új szakasz" kezdődött, Szíria kérdésében immár "nincs visszaút", és azon kell gondolkodni, hogy miként fog majd kinézni a (Bassár el-) "Aszad utáni Szíria". Martonyi szerint kérdés, hogy miként reagál majd a pánarab szervezet állásfoglalására Moszkva és Peking. A miniszter szerint Szíria kérdésében továbbra sem a Nyugatnak kell betöltenie a központi szerepet, hanem inkább a térségbeli arab országoknak. Leszögezte, hogy semmilyen fegyveres beavatkozás gondolatáról nincs szó, amikor az ENSZ Biztonsági Tanács határozottabb állásfoglalásának szükségességéről beszélnek.