Kiürítették az Új-Zélandnál megfeneklett olajszállító hajót

Vágólapra másolva!
Sikerült átpumpálni az olajat más szállítóhajókba az október elején Új-Zélandnál zátonyra futott Rena olajszállító hajóból - jelentették be az új-zélandi hatóságok. A hajóból 350 tonna olaj ömlött az óceánba. A BBC szerint a mentési munkát a rossz idő is akadályozta, és a hatóságok attól féltek, hogy az 1700 tonna olajat szállító hajó szétesik.
Vágólapra másolva!

A mentésben részt vevők befejezték az olaj kipumpálását az októberben elsüllyedt Rena hajóból - írja a BBC. "Habár a munkát a rossz idő is nehezítette, és félő volt, hogy nagyobb környezeti katasztrófa következik be, most már sikerült kiszivattyúzni az összes olajat a Renából" - mondta az új-zélandi hatóság egy tisztviselője.

A libériai zászló alatt közlekedő, 47 ezer tonnás, 236 méter hosszú Rena nevű olajszállító hajó október 5-én futott zátonyra az Új-Zéland északi részén található Plenty-öbölben, és a belőle kiömlő olaj azóta már a partokat is elérte. A Plenty-öböl közkedvelt üdülőhely, és híres gazdag élővilágáról: bálnák, delfinek és különféle vízi madarak, így kormoránok és pingvinek élőhelye.

Új-Zéland környezetvédelmi minisztere akkor kijelentette, hogy a tartályhajó balesete Új-Zéland történetének eddigi legsúlyosabb ökológiai katasztrófája. A becslések szerint ugyanis 350 tonna olaj ömlött a tengerbe. A miniszter akkor azt mondta, hogy ha az olajömlést nem sikerül megállítani, akkor akár 1700 tonna nyersanyag is kerülhet a vízbe (erről bővebben itt olvashat). A tanker kapitánya és másodtisztje ellen vádat emeltek gondatlanságból előidézett katasztrófaveszély miatt, a nyomozás adatai szerint ugyanis túl közel navigálták a hajót a partokhoz.

"Hatalmas és csodálatos munkát végeztek a mentésben részt vevők, hogy elkerüljük a még nagyobb környezeti katasztrófát" - jelentette ki az egyik érintett város, Tauranga polgármestere. A hajó ennek a városnak a partjainál futott zátonyra. "Megkönnyebbültünk, hogy ezek a nagyszerű emberek elvitték az olajat innen" - jelentette ki a polgármester.