Levélben bizonygatta barátságát az izraeli kormányfőnek beszóló Sarkozy

Vágólapra másolva!
Részvétnyilvánító levéllel jelentkezett Nicolas Sarkozy francia elnök Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőnél nem sokkal az után, hogy egy csúcsértekezleten állítólag hazugnak nevezte a politikust. A levélben Sarkozy részvétét nyilvánította az izraeli kormányfő apósának halála miatt, és a Netanjahuhoz fűződő barátságát bizonygatta.
Vágólapra másolva!

Privát levelet küldött Nicolas Sarkozy francia elnök Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek nem sokkal azután, hogy a G20-ak nemzetközi csúcstalálkozóján állítólag hazugnak nevezte az izraeli politikust - írja a Telegraph című brit napilap. A levél tényét a francia elnöki hivatal is megerősítette, de a tartalmáról nem árult el részleteket. A Telegraph ugyanakkor egy meg nem nevezett, magas rangú izraeli tisztségviselőtől úgy tudja, hogy a levél egy részvéttávirat volt, amelyben Sarkozy a barátságát bizonygatta Netanjahunak.

A kedveskedni próbáló üzenet azért érdekes, mert Sarkozy november elején nagyon kellemetlen helyzetbe hozta magát Netanjahuval szemben. A világ legfejlettebb országait tömörítő G20 cannes-i csúcstalálkozóján ugyanis egy technikai figyelmetlenség miatt a ráaggatott tolmácsgép a tudta nélkül közvetítette a szomszéd teremben várakozó újságíróknak, ahogy hazugnak nevezi az izraeli kormányfőt Barack Obama amerikai elnökkel beszélgetve. "Nem tudom elviselni Netanjahut, egy hazudozó" - mondta a beszélgetést halló újságírók szerint (a kínos esetről itt olvashat bővebben).

Ehhez képest a Telegraph szerint most Netanjahu apósának halála miatt Sarkozy a saját és a felesége nevében is részvétét nyilvánította. A lapnak nyilatkozó tisztviselő szerint a levélben az állt, hogy "bár Sarkozy és az izraeli miniszterelnök között vannak ellentétek a Közel-Kelet problémái miatt, azok nem érintik a két politikus barátságát". Az izraeli kormány nem kommentálta a levelet.