Japán nagy részét beszennyezte a fukusimai atomkatasztrófa

Vágólapra másolva!
Elkészült az első olyan átfogó kutatás, amely a fukusimai erőműbaleset után levegőbe került radioaktív szennyeződés kiterjedését vizsgálja. Az új tanulmány szerint jóval messzebbre jutott a radioaktív cézium részecskék, mint korábban hitték, a japán kormánynak pedig minden prefektúrában talajvizsgálatot kéne végeznie.
Vágólapra másolva!

A márciusi fukusimai atomerőmű-baleset után felszabaduló radioaktív cézium jóval több északi és keleti japán tartományba jutott el ,és jelentősebb károkat okozhat a mezőgazdaságban, mint eredetileg gondolták - írja a CNN csatorna online oldala egy hétfőn publikált tanulmányra hivatkozva. Az Egyesült Államok, Japán és Norvégia közös felmérése az első olyan, Japán egész területére kiterjedő vizsgálat, amely a radioaktív szennyeződés kiterjedését próbálja megbecsülni - közölte Jaszunari Teppei, a tanulmány vezető szerzője.

Jaszunari és kollégái összedolgozták a japán kormány által közölt adatokat és a számítógépes szimulációkat, hogy vázolni tudják, a cézium-137 részecskék hogyan viselkedtek a légkörbe kerülés után. A tanulmány március 20. és április 19. között követte nyomon a részecskék útját. "A japán közvélemény nagy része szeretné megismerni, hogy melyek az ország szennyezett területei" - mondta Jaszunari a CNN-nek. A korábbi tanulmányok csupán a Fukusima körüli terület, illetve a Japánon kívüli szennyezettséggel foglalkoztak. A vizsgálat vezetője reméli, hogy a japán hatóságok felhasználják majd előrejelzéseiket a tisztítási folyamatokban. "Szeretnénk elérni, hogy a japán kormány minden prefektúrában végezzen legalább egyszer talajminta vételt" - mondta Jaszunari.

A cézium-137 felezési ideje harminc év, így az egyik leghosszabb életű nukleáris hulladék. Legnagyobb részét a tenger irányába fújta a baleset utáni napokban uralkodó szél, miközben a felvidéki részek megvédték az ország nyugati területeit a szennyeződés szétterjedésétől - állítják a kutatók.