A görögök és az olaszok sem elégedettek új kormányukkal

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalapot és Európai Uniót bíráló jelszavakat skandáltak azok a tüntetők, akik a görög fővárosban vonultak utcára a tervezett megszorítások miatt. Athénban a rendőrök könnygázt fújtak a felvonulók közé. Olaszországban is demonstráltak: ott az új szakértői kormány ellen, amelynek tagjai a demonstrálók szerint csak bankárok, akik még sosem mérettették meg magukat választásokon.
Vágólapra másolva!

Könnygázt vetettek be a görög rendőrök az Athénban felvonuló fiatalok ellen, akik az 1973-as, november 17-én kitört diáktüntetés évfordulója alkalmából csütörtökön az utcára vonulva tiltakoztak a szigorú gazdasági megszorító intézkedések ellen. Az új görög egységkormány feladata, hogy ratifikáltassa az adósságválság megoldását célzó megállapodást. Ez a feltétele annak, hogy az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folyósítsa a pénzügyi mentőöv újabb, nyolcmilliárd eurós részletét, ami adóemelésekkel és kiadáscsökkentésekkel jár majd.

A rendőrség szerint csütörtökön mintegy 15 ezren - a Reuters hírügynökség szerint több mint 30 ezren - vonultak az utcára Athénban, diákok, tanárok, baloldali radikális aktivisták és anarchisták, nyugdíjasok és munkások vegyesen. A felvonulók doboltak, és többek között azt skandálták, hogy "Kifelé az EU-val és az IMF-fel!". "A junta nem ért véget 1973-ban, lázadás az EU-IMF kormánya ellen" - hirdette egy transzparens. A rendőrök egy idő után könnygázt lőttek a felvonulókra.

A görög parlamentben szerda este kapott bizalmat az új kormány. Lukasz Papademosz miniszterelnök rámutatott: kormánya "titánokhoz méltó" feladatot vállalt, amely nem áll arányban szűkre szabott hivatali idejével, ezért "nem szabad túlzott várakozásokat táplálni" vele szemben.

Olaszország több nagyvárosában is kormányellenes tüntetések voltak csütörtökön, aznap, amikor az ország új szakértői kormányának vezetője, Mario Monti a szenátusban ismertette számos megszorító intézkedést is tartalmazó válságkezelő programját. Főként fiatalok vonultak az utcára, és több helyen összecsaptak a rendőrökkel, miközben a közlekedési dolgozók sztrájkja miatt nem közlekedtek az autóbuszok és a vonatok. Monti szerdán alakította meg kormányát, amelybe jobbára csak gazdasági és jogi szakértőket, valamint a bank- és az üzleti élet vezetőit vette be, politikusokat nem.

A tüntetők egyik kifogása éppen az, hogy a Monti-kormány csak választásokon még nem szerepelt szakértőkből áll. Mint a tiltakozó megmozdulások egyik helyszínén, Milánóban egy transzparensen olvasható volt: ez "a bankok kormánya". Az észak-olaszországi városban a tüntető diákok összecsaptak a rohamrendőrökkel, miközben az olasz üzleti élet elitjének javát képző Bocconi Egyetemhez vonultak, amelynek eddigi elnöke Monti volt.

A szicíliai Palermóban tüntetők egy csoportjának tagjai tojásokat és füstbombákat dobáltak egy banképületre, a kiérkező rendőrökre pedig kőzáport zúdítottak, mire ez utóbbiak paprikaspray-t vetettek be ellenük. Egy tüntető a fején megsebesült. Rómában a Sapienza Egyetem és a Termini pályaudvar környékén gyülekeztek több százan, hogy azután a szenátus épületéhez vonuljanak, miközben Monti a kormányprogram ismertetésére készült.