Monti könnyedén megnyerte a bizalmi szavazást a szenátusban

Vágólapra másolva!
Könnyű győzelmet aratott csütörtökön este a római szenátusban a kormányprogram ismertetése utáni bizalmi szavazáson Mario Monti új olasz kormányfő és csapata. Monti pénteken újabb bizalmi szavazásnak néz elébe, ezúttal a képviselőházban, de várakozások szerint ezt az akadályt is simán veszi.
Vágólapra másolva!

281:25 arányban szavazott bizalmat az olasz felsőház a Mario Monti vezette új kormánynak. A szakértői kormány programját ismertető beszédében Monti a pénzügyi szigort, a növekedést és a társadalmi igazságosságot jelölte meg kormánya központi célkitűzéseként. Az új miniszterelnök a nemzeti elkötelezettség kormányának nevezte csapatát, kijelentve, hogy a szakértők nem a politikusokkal szembeni felsőbbrendűségüket akarják bizonyítani, hanem ellenkezőleg, hozzájárulhatnak az olaszok és a politika közötti összhang újjáélesztéséhez.

Monti arról is beszélt, hogy Európa jövője Olaszországtól is függ: az euró bukása Európát az ötvenes évekbe taszítaná vissza. "Európában nincsen ők és mi, Európa mi vagyunk" - hangoztatta.

A kormányfő azonnali válságkezelő intézkedésekről és hosszabb távú gazdasági-szociális modernizációs programról is beszélt. A gyors beavatkozások között az államadósságcél alkotmányos rögzítését, a közigazgatási takarékosságot, az adó- és nyugdíjrendszer reformját nevezte meg és hozzátette, hogy a Berlusconi-kormány által már bevezetett reformok korrekciójáról a következő hetekben dönt.

Monti kiemelte az adócsalás elleni küzdelmet és a készpénzhasználat visszaszorítását a bankkártyák javára. Szükségesnek nevezte az első lakásra kivetett és a Berlusconi-kormány által eltörölt ingatlanadó visszavezetését.

A munka világát érintő reformokat a társadalmi felekkel konszenzusban valósítjuk meg - mondta a kormányfő prioritásnak nevezve a munkájukat elveszítők védelmét. Úgy fogalmazott, el kell kerülni, hogy a válság társadalmi "gyötrelmet" okozzon.

Monti a nők közéleti és munkavállalói szerepének az erősítését is szorgalmazta a nők szakmai és családi feladatainak egyeztetését segítő adókedvezménnyel. A fiataloknak jövőt ígért tehetségük elismerésével. Ehhez eszközként az oktatási színvonal javítását és a piaci verseny növelését jelölte meg, egyben a szakmai kamarák kiváltságainak megszüntetését.

Mario Monti kizárólag szakértőkből álló kormánya szerdán tette le hivatali esküjét. "Politikusok nélkül könnyebb lesz a munkánk" - kommentálta kormánya névsorát az új olasz miniszterelnök. Monti ennél is jelentősebbnek nevezte a gazdaságfejlesztési és az infrastrukturális, valamint a közlekedési tárca egyesítését egy csúcsminisztériumban Corrado Passera, az Intesa Sanpaolo bankcsoport távozó vezetőjének irányításával.

Az új kormányt tizenkét miniszter és öt tárca nélküli miniszter alkotja. Az igazságügyi, a belügyi és a munkaügyi tárca élére nő került. Az új olasz kormány kivétel nélkül eddig pártpolitikai szerepet sohasem vállalt szakértőből áll, többségük közgazdász és jogász.

A 68 éves Monti nagy tiszteletnek örvendő közgazdász, aki korábban az EU versenyügyi biztosa is volt, és egy európai elemző intézetet is vezet. A közelmúltban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy újságcikkek tömkelegében kritizálta Berlusconit, és átfogó reformokat javasolt az olasz gazdaság megújítására.

Silvio Berlusconi kormányfő az után távozott a hatalomból, hogy Olaszország megroppant a gazdasági válság súlya alatt.Monti pénteken újabb bizalmi szavazásnak néz elébe, ezúttal a képviselőházban, de várakozások szerint ezt az akadályt is simán veszi.