Tüntetők hatoltak be a kuvaiti parlament épületébe

Vágólapra másolva!
Több ezren tüntettek a kuvaiti parlament épülete előtt a korruptnak tartott kormányfő lemondását követelve. Néhányan a parlament üléstermébe is bejutottak.
Vágólapra másolva!

Több tucat tüntető hatolt be szerdán a kuvaiti parlament épületébe, követelve Nasszer Mohamed asz-Szabah miniszterelnök lemondását, akit korruptnak tartanak - közölte a helyi média. A törvényhozás épülete előtt több ezren tüntettek, néhány tucat tüntető - köztük ellenzéki honatyák - megostromolta az épületet, és rövid időre a törvényhozás üléstermébe is bejutottak. Bent elénekelték a kuvaiti himnuszt, majd távoztak.

Egyes híradások és szemtanúk szerint a hatóságok rohamrendőröket vezényeltek a helyszínre, akik nekirontottak a tüntetőknek. Ellenzéki csoportok asz-Szabah sejk 2006-os miniszterelnöki kinevezése óta követelik a kormányfő menesztését, akit felelősnek tartanak azért, hogy a kőolajban gazdag országban általánossá vált a korrupció, és romlott a közszolgáltatások színvonala.

Szeptemberben példátlan korrupciós botrány robbant ki. A kuvaiti főügyész vizsgálatot indított, mert feltételezések szerint mintegy 15 parlamenti képviselő 350 millió dollárnyi kenőpénzt fogadott el, az ügybe kormánytisztviselők is belekeveredhettek.