Elfogatóparancsot adtak ki a Fülöp-szigetek volt elnöke ellen

Vágólapra másolva!
Megakadályozták a Fülöp-szigeteken a volt államfő elutazását az országból, mert attól tartanak, nem tudják majd bíróság elé állítani korrupciós, illetve választási csalásról szóló vádakkal.
Vágólapra másolva!

Elfogatóparancsot adtak ki a Fülöp-szigeteken Gloria Arroyo volt államfő ellen, akit választási csalással vádolnak, jelentette a BBC brit közszolgálati hírszolgáltató. Az exelnök, aki a hatóságok szerint meghamisította a négy évvel ezelőtti szenátusi választások eredményét, éppen pénteken Szingapúrba akart utazni orvosi kezelésre.

Arroyo 2001-től 2010-ig állt a szigetország élén, jelenleg parlamenti képviselő. A választási csalás mellett vesztegetéssel vádolják. A 64 éves politikus tagadja az ellene felhozott vádakat. Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélhetik, ha bűnösnek találnák.

A Fülöp-szigeteki legfelsőbb bíróság úgy döntött, Arroyo pénteken elutazhat Szingapúrba orvosi kezelésre. A Gloria Arroyo elmarasztalását szorgalmazó választási bizottság kérte egy helyi bírósághoz benyújtott beadványában, hogy ne engedjék külföldre utazni a volt elnököt. Az igazságügy-miniszter azt mondta, tartani lehet attól, hogy politikai menedékjogot kér külföldön. A hatóságok pénteken elfogatóparancsot adtak ki ellene, erre hivatkozva megakadályozhatják, hogy elhagyja az országot.

Arroyo már kedden repülőre szállt volna, de akkor feltartóztatták a manilai repülőtéren, mondván, nem utazhat el, mert eljárás folyik ellene.

Benigno Aquino elnök, Arroyo utódja azt ígérte, megszünteti a korrupciót a szigetországban, és kijelentette, elődjén, Gloria Arroyón kezdi a rendteremtést.