Az atomkatasztrófa után először szállt le nemzetközi járat Fukusimában

Vágólapra másolva!
Tajvanról érkezett az első nemzetközi járat a márciusi atomkatasztrófa óta a fukusimai repülőtérre. A japán hatóságok reklámkampányokkal csalogatják vissza a turistákat Fukusimába.
Vágólapra másolva!

A márciusi atombaleset óta először fogadott nemzetközi járatot szombaton a fukusimai repülőtér. A tajvani Trans-Asia légitársaság charterjárata 180 tajvani turistát szállított a márciusi földrengés és szökőár, illetve nukleáris baleset sújtotta japán prefektúrába. A tajvani turisták a prefektúra nyugati részén fekvő, festői szépségű Aizu hegységet keresik fel.

A Fukusima 1. atomerőműben történt baleset miatt nagy területek váltak sugárszennyezetté, de kizárólag az atomerőmű közvetlen környezetében, 20 kilométeres körzetében fekvő földek talajszennyezettsége jelent veszélyt az emberi szervezetre. Ennek ellenére az idegenforgalom jelentős mértékben megcsappant Fukusima prefektúrában, amely korábban igen népszerű volt, különösen a hegymászók körében.

A fukusimai repülőtér nem szenvedett károkat a március 11-i földrengésben és szökőárban, de azóta nem indítottak menetrendszerinti járatokat. Az elmúlt nyolc hónap alatt a repülőtér egyetlen nemzetközi járatot sem fogadott.

A japán hatóságok megpróbálnak javítani a prefektúra megítélésén, és reklámkampányokkal csalogatják vissza a turistákat Fukusimába. A többi között felajánlották például, hogy öt éven át nem kell fizetniük a japán vízumért azoknak a külföldi turistáknak, akik szállodafoglalással vagy repülőjeggyel igazolják, hogy ellátogatnak a márciusi katasztrófával érintett tartományokba. A japán kormány tízezer repülőjegyet is szétoszt ingyen.