Kártalanítást kapnak a német neonácik áldozatainak hozzátartozói

Vágólapra másolva!
Központi emlékünnepséget rendez, és pénzügyi segítséget nyújt a neonácik által megöltek családjainak a német kormány. Csak pár hete figyeltek fel a német hatóságok arra a szélsőjobboldali terrorszervezetre, melynek tagjai éveken keresztül raboltak és gyilkoltak Németországban.
Vágólapra másolva!

A német kormány kártalanítást fog fizetni a neonácik által megölt személyek családjainak - jelentette be a szövetségi kormány igazságügyi minisztere.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger a Welt am Sonntag című vasárnapi hetilapnak nyilatkozva elmondta: bár a pénzügyi segítség természetesen nem teheti meg nem történtté az elszenvedett fájdalmat, a kormány ezzel is jelezni akarja, hogy szolidáris az érintettekkel. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger beszélt arról is, hogy a szélsőjobboldali banda gyilkosságainak felderítése végén az áldozatok száma a ma ismertnél is magasabb lehet.

Egy türingiai szélsőjobboldali csoport 2000 és 2007 között nyolc török és egy görög nemzetiségű kisvállalkozót, valamint egy német rendőrt gyilkolt meg különböző német városokban. A csoportot, amelynek két tagja novemberben öngyilkosságot követett el, azzal is gyanúsítják, hogy ők követtek el két robbantásos merényletet Kölnben, amelyek összesen 23 embert sebesítettek meg.

A sajtó után a szövetségi belügyminiszter is megpendítette a bűnüldöző hatóságok mulasztását, amelynek következtében a neonácik éveken át háborítatlanul tevékenykedhettek, ártatlan embereket gyilkolva meg. Végérvényes értékelés ugyan még nem adható a történtekről, ám "úgy néz ki, hogy egyes hatóságok csúfos kudarcot vallottak" - fogalmazott Hans-Peter Friedrich szombaton a bajorországi Essenbachban. "Nem vitás, hogy egyesekre kínos kérdések sora vár" - tette hozzá.

Az ügy megrendítette a német titkosszolgálatok hitelességét, mert éveken át képtelenek voltak eredményt felmutatni a gyilkosok utáni nyomozásban, ráadásul több fedett ügynökük is érintett. A csoportról és az általuk elkövetett bűncselekményekről itt olvashat bővebben.

Berlin azt tervezi, hogy központi emlékünnepséget rendez a neonáci terror áldozatainak tiszteletére. A szövetségi kormány, a parlament és az államfői hivatal "egyetért abban, hogy szükség van egy ilyen megemlékezésre" - nyilatkozta a Der Tagesspiegel című berlini újság vasárnapi számában Norbert Lammert, a Bundestag elnöke.

Egy berlini alapítvány szerint az elmúlt 20 évben csaknem 200 halálos áldozatot követelt a szélsőjobboldali terrorizmus Németországban. Az Amadeu Antonio nevet viselő alapítvány vasárnap a Welt am Sonntag című lapban tette közzé erre vonatkozó jelentését, hangsúlyozva, hogy az 1990-es német újraegyesülés óta több mint 180 gyilkosság írható a németországi szélsőjobboldal számlájára. Ez jóval több, mint a hivatalos kormányzati statisztikában - ugyanerre az időszakra vonatkozóan - említett 47 áldozat. Amadeu Antonio Kiowa egy angolai bevándorló munkavállaló volt, akit a neonácik gyilkoltak meg 1990 novemberében Németországban. Ő volt a szélsőjobboldali erőszak első áldozata a német újraegyesítést követően.