Most megkapják a spanyolok az eldugott feketelevest

Spanyolország, választások, Mariano Rajoy, a spanyol Néppárt (People’s Party, PP)vezetője megnyeri a választást
Vágólapra másolva!
Két bukott választás után hatalmas többséggel veszi át a gazdasági összeomlás szélére került Spanyolország vezetését Mariano Rajoy. A szűkszavú hivatalnok a kampányban nem sokat árult el arról, mi vár a spanyolokra a választás után, de úgy tűnik, hogy kemény megszorítások jönnek, amelyeket csak a nyugdíjasok úszhatnak meg. Rajoy politikai kudarcok mellett egy autó- és egy helikopterbalesetet is túlélt már, talán ez is összejön neki.
Vágólapra másolva!

Elsöprő győzelmet aratott a vasárnapi előrehozott választásokon a spanyol ellenzék, amely hét év után minden eddiginél nagyobb támogatással jut hatalomra. A BBC kommentárja szerint Franco diktatúrájának 1975-ös bukása óta nem nyertek ekkorát a spanyol konzevatívok, akik most 44 százalékos támogatottsággal bőven megszerezték az abszolút többséget, és a 350 tagú parlamentben a közel végleges eredmények szerint 186 mandátumot kapott. Az óriási győzelemmel azonban nem csak hatalmat, de egy nagyon kellemetlen feladatot is örökölnek a spanyol Néppárt (PP) vezetői: az euróválság által megnyomorított Spanyolországot kell kihúzniuk a gödörből.

Spanyolországban évek óta rekordokat döntöget a munkanélküliség, az emberek ötödének és a pályakezdő fiatalok közel felének nincs állása, miközben a gazdaság három hónapja semmilyen növekedést nem produkált. Az államadósság 14 éves csúcson áll, és a jövő évi költségvetésből 41 milliárd eurót (kb. 12 500 milliárd forint) kellene elvonni, az államkötvények kamata pedig 7 százalék közelébe kúszott, ami szinte ellehetetleníti a spanyol állam finanszírozását. Az elégedetlen fiatalok vagy tüntetnek, vagy külföldön keresnek munkát, a düh és az elkeseredettség pedig egyre nő (a gazdasági néhézségekről és a spanyol fiatalok nehéz helyzetéről itt olvashat bővebben).

Mariano Rajoy, a PP vezetője, az ország leendő miniszterelnöke 2004 óta próbálta megszerezni a hatalmat eddig sikertelenül. Most, amikor végre miniszterelnök lesz, siralmas körülmények fogadják. Bár hivatalosan csak december 20-án veszi át a hatalmat, már most főhet a feje, hogy mivel nyugtassa meg az országát és a piacokat, eddig ugyanis ezért nem sokat tett: a kampány során tudatos titkolózással és kétértelmű nyilatkozatokkal leplezte, hogy milyen tervei vannak a választások utánra. Abból nem csinált titkot, hogy nem csodára, hanem kemény és munkás esztendőkre számít, de ebből nem derült ki, hogy merre keresi majd a kiutat Spanyolország. Rajoy egy hétfői nyilatkozatában megismételte, nincsenek csodák.

Titkolózó túlélő

Az 56 éves Mariano Rajoy északi Galícia tartományából származik, a sztereotípiák szerint az emberek arrafelé zárkózottak, és nem szívesen adnak egyenes válaszokat - írja a BBC. Rajoy mintha ennek a sztereotípiának a megtestesítője lenne: ellenfelei az egész kampány során azzal támadták, hogy tudatos titkolózásával elaltatta és tőrbe csalta választóit, terveiről ugyanis sosem árult el részleteket. A vetélytársak szerint győzelme után mérsékelt reformok helyett sokkterápiát fog alkalmazni: "Ha kimondaná, ami a fejében van, még a saját támogatói is faképnél hagynák" - vágta a fejéhez egy kampányvitában a szocialista jelölt.

A Guardian című brit lap szerint a pártvezér a brit kormányfő, David Cameron példájából tanulta meg, hogy a közelgő megszorításokról nem érdemes túl részletesen beszélni a kampányban. Rajoy makacssága azonban meglepő, a férfi a Guardian szerint híres arról, hogy szereti visszatartani az információkat. A kampány során egyszer például bejelentette, hogy már eldöntötte, ki lesz kormányának pénzügyminisztere, de még az illetőnek sem árulta el, hogy rá gondolt. A leendő kormányfőt közeli ismerősei makacsnak és kitartónak jellemezték, aki nem tágít, és elveit nem adja fel.

Forrás: AFP/Pedro Armestre
A Néppárt hívei zászlókkal ünneplik a győzelmet

Kitartását és türelmét politikai karrierje is jól mutatja: földhivatali ügyintézőként kezdte, míg miniszterré, majd a Néppárt vezetőjévé nem választották. Éppen akkor került a csúcsra, amikor 2004-ben a jobboldal elbukta a választásokat, a nem túl karizmatikus Rajoy pedig kormányfő-jelöltként 2004-ben és 2008-ban is vereséget szenvedett. Sokan kritizálták azért, hogy nem képes kapcsolatot tartani a választóival, és nem hajlandó profi tanácsadókra bízni politikai imidzsének kialakítását sem. Kitartását azonban végül győzelem koronázta, mivel a szocialista kormány belebukott a félrekezelt válságba.

Rajoy igazi politikai túlélő - írja róla a BBC. De nem csak az elbukott választásokat kellett túlélnie ahhoz, hogy ideáig eljusson, korábban két durva balesetet is megúszott. Jellegzetes szakállát állítólag azóta növeszti, hogy 24 éves korában egy súlyos autóbalesetben megsérült, és nem tudott borotválkozni. 2005-ben helikoptere zuhant le Madridban röviddel a felszállás után, de a politikus egy törött ujjal túlélte a balesetet.

Csak a nyugdíjasokat fogja kímélni

Rajoy értékrendje az egész ország előtt ismert, a katolikus, kétgyerekes családapa társadalmi ügyekben konzervatív, gazdasági ügyekben viszont kifejezetten liberális. Hevesen kritizálta a melegek házasságát lehetővé tevő törvényt és szülői engedélyhez kötné a 16 éven aluli lányok abortuszát. Spanyolországot Európa első vonalában szeretné tartani, ragaszkodik az euró megmentéséhez, és szeretné elkerülni, hogy országa az IMF segítségére szoruljon.

Forrás: AFP/Dani Pozo
Jose Luiz Rodriguez Zapatero, a távozó szocialista kormányfő - válságot hagy maga után

"Garantálom, hogy kimászunk ebből" - mondta múlt pénteken, a választások előtti záró rendezvényén pártjának hívei előtt. "A dolgok ugyanakkor nem fognak megoldódni egyik napról a másikra" - idézte a politikust a BBC. A választók láthatóan belenyugodtak, hogy újabb megszorítások jönnek, az egészségügyben és az oktatásban egyaránt.

A titkolózó Rajoy csupán annyit ígért, hogy "komoly" és "mélyreható" megszorítások lesznek, amik minden területet érinthetnek, a nyugdíjakat kivéve. "Negyvenhatmillió spanyol fog háborút viselni a válság ellen" - mondta. Gazdasági elemzők szerint várhatóan szerkezeti átalakításokat kezdeményez a gazdaságban, hogy könnyebb legyen munkaerőt felvenni és elbocsátani, új cégeket alapítani. "Csodát" azonban ő sem ígért, és nem is várnak tőle, mivel az egyelőre nem látszik, hogy mi indítaná be a tetszhalott spanyol gazdaságot, és honnan fizethetnék vissza hatalmas adósságukat.

A piacok nem nyugodtak meg
A választások másnapján a madridi tőzsde részvényei tovább zuhantak, hétfő délelőtt 1,8 százalékot veszítettek értékükből, hasonlóan a többi nyugat-európai tőzsdéhez. Bár az előzetes eredmények kihirdetése után spanyol gazdasági elemzők arról beszéltek, hogy a magabiztos győzelem stabilitást jelent, és megnyugtathatja a piacot, ez egyelőre nem jött be. Az új spanyol kormánynak minél előbb be kell jelentenie, hogy milyen megszorításokat tervez, hiszen részben épp a kampányban titkolózó Rajoy miatt uralkodott el a piacon a bizonytalanság, és emelkedett a spanyol kötvények kamata.