A francia határnál vesztegel a német atomhulladékot szállító vonat

Vágólapra másolva!
A környezetvédők tiltakozása miatt meghosszabbították a német nukleáris hulladékot szállító vonat leállását a francia határnál, és új útvonalat keresnek a szállítmánynak. A vonat tizenegy különleges konténerében 150 tonna nukleáris hulladékot tárolnak, jelenleg rohamrendőrök vigyáznak rá.
Vágólapra másolva!

Leállították 24 órára a francia-német határ előtt, Rémilly-nél a német nukleáris hulladékot utoljára szállító vonatot, amely előző nap indult el a nyugat-franciaországi Valognes-ból. A szerelvény csütörtök délelőtt érkezett meg a határtól ötven kilométerre található településre. A tervezett megállás alapvető oka motor- és kísérőcsere a határátlépés előtt, mivel a francia csendőrségtől a német rendőrség veszi át a konvoj ellenőrzését.

A franciaországi útvonalon a vonatot nem érte incidens. A német és francia hatóságok a szállítmányért felelős Areva atomcéggel együtt azonban a megállás meghosszabbítása mellett azért döntöttek, mert új útvonalat keresnek a németországi Gorlebenbe tartó szerelvény számára. A határ németországi oldalán ugyanis több tízezer környezetvédő aktivista tervez tiltakozást a nukleáris hulladék áthaladása ellen. Francia környezetvédők szerint az Areva legalább három menetrendet is készíttetett azért, hogy a szerelvény elkerülje a tüntetők akcióit.

A vonatra - amelynek 11 különleges konténerében 150 tonna nukleáris hulladékot tárolnak - jelenleg rohamrendőrök vigyáznak Rémilly pályaudvarán. A szerelvény útjának kétharmadán már túl van, és eddig közel háromezer csendőrt mozgósítottak annak érdekében, hogy senki se tudja megközelíteni a konvojt.

A szerda délutáni indulás előtt Valognes közelében mintegy kétszázan csaptak össze a rendőrökkel, akik könnygázzal és gumibotokkal távolították el a kavicsokat és Molotov-koktélokat dobáló tiltakozókat a vasúti sínekről. Az összecsapásokban két aktivista és egy rendőr könnyebben megsérült, 16 embert vettek őrizetbe a hatóságok. A tizenkettedik, s egyben utolsó, német nukleáris hulladékot szállító szerelvény végül másfél órás késéssel indult el, miután az egyik rendőrségi járművet is felgyújtották.

Az Areva elfogadhatatlannak nevezte az erőszakos megmozdulásokat. "Érthetetlen, hiszen a hulladékot a származási országba szállítjuk vissza" - mondta Christophe Neugnot, az Areva szóvivője. A Greenpeace nemzetközi szervezet is elítélte az erőszakot és nem kérte tagjaitól a vonat elindulásának megakadályozását.

A hulladék német atomerőművekből származik, és az Areva üzemében dolgozták fel, tették tárolásra alkalmassá. Franciaország és Németország abban állapodott meg, hogy 2012 előtt minden német nukleáris hulladéknak el kell hagynia Franciaország területét. A német hulladék 1996 óta dolgozták fel Franciaországban.