Verekedtek és lövöldöztek az amerikai bevásárlók nagy napján

Egész éjjel a nyitásra váró vásárlók, fekete péntek, hatalmas kedvezmények az amerikai áruházakban, vásárlásiláz
Vágólapra másolva!
Hét amerikai államban erőszakos jelenetek kísérték a "fekete pénteket". Ez a nap - a hálaadás napját követő első nap - a nagy leárazásokról ismert, és a karácsonyi bavásárlószezon kezdetét jelenti. Amerikai vásárlók milliói zsúfolódtak be az üzletekbe és futottak versenyt az olcsó árukért.
Vágólapra másolva!

Az amerikai "fekete pénteket", a boltokban a nagy leárazások napját több helyen erőszakos cselekmények kísérték - adta hírül a CNN. A hálaadást követő napra hagyományosan nagy leárazásokkal készülnek a kiskereskedők, akikhez ilyenkor folyik be az egész éves árbevétel 20-40 százaléka.

Kaliforniában egy nő paprikasprével fújta le a többi vásárlót, hogy a sor elejére kerülhessen. Az incidens csütörtök éjszaka történt egy Walmart áruházban, közölte a helyi rendőrség. Az erős könnygáz tizenöt embert ért, de végül senkit nem kellett kórházba szállítani. A támadó egy Xboxhoz akart minél előbb hozzájutni, és még a rendőrök kiérkezése előtt meg tudta vásárolni a videójáték-konzolt.

A CNN szerint kisebb összecsapások törtek ki a vásárlók között Dél- és Észak-Karolinában, Florida, New York, Alabama és Connecticut államokban is, a legtöbb esetben Walmart áruházak előtt. A Walmart a történtek ellenére közleményében úgy vélte, az amerikaiak milliói biztonságban vásárolhattak a nap folyamán.

2008-ban a vásárlók halálra tapostak egy Walmart-alkalmazottat, amikor az megkísérelte kinyitni az üzletet hajnali öt órakor. 2011-ben nem érkezett jelentés halálesetről, de a hatóságok szerint volt, ahol lövöldözés tört ki, és számos verekedést is le kellett állítaniuk a rendőröknek a reggeli nyitások idején.

A kaliforniai San Leandróban egy férfit őrizetbe vettek, miután meglőtt egy vásárlót hajnali 2 óra előtt nem sokkal. Az eset egy Walmart parkolójában történt, a meglőtt férfit kórházba kellett szállítani. A helyi rendőrség szerint egy rablási kísérlet fajult idáig, a rablókkal az áldozat családja verekedett össze, ekkor dördültek el a lövések.

Forrás: AFP/Paul J. Richards
Forrás: AFP/Paul J. Richards

Hasonló incidens történt Dél-Karolinában is hajnali egy órakor, ahol ketten sérültek meg. A tetten ért rablók fejbe vertek egy férfit, és lábon lőttek egy nőt, mire egy másik vásárló előkapta a saját pisztolyát. A rablók erre elmenekültek.

Az észak-karolinai Fayetteville-ben is lövések dördültek a várakozó vásárlók között, egy floridai városban pedig egy idegesen üvöltöző vásárló annyira elvesztette a fejét, hogy a rendőröknek végül a földre kellett teperniük. Számos további helyen verekedések törtek ki a vásárlók között.