Katonai jármű gázolt halálra egy tüntetőt Kairóban

Vágólapra másolva!
A parlamenti választások elhalasztása miatt több százan tüntettek szombaton a kairói Tahrír téren. Az átmeneti kormány új vezetője türelmet és esélyt kért az emberektől.
Vágólapra másolva!

Több százan töltötték a szombatra virradó éjjelt Kairó belvárosában, a Tahrír téren, és közülük többen össze is csaptak a rendőrséggel. Egy ember az éjszaka folyamán meghalt, mert elgázolta egy katonai jármű. A tüntetők közül a kora reggeli órákban többen a parlament épületéhez vonultak, hogy tiltakozzanak azért, mert az országot irányító katonai tanács a megbuktatott Hoszni Mubarak egykori miniszterelnökét, Kamál Ganzúrit megbízta azzal, hogy alakítson új átmeneti kormányt.

Néhány órával korábban, pénteken több tízezren követelték, hogy a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa gyorsítsa fel a demokratikus átmenetet, és a tábornokok távozzanak a hatalomból. Az egy hete, a Tahrír tér közelében őrizetbe vett, majd szabadlábra helyezett három amerikai diák közül kettő szombaton kora reggel elhagyta Egyiptomot, és a nap folyamán harmadik társuk is távozni fog.

A BBC jelentése szerint Ganzúri első beszédében türelmet és esélyt kért a lakosságtól. Az átmeneti nemzeti kormány vezetője elmondta, nem fog új kormányt megnevezni a hétfői választások előtt. A Tahrír téren tüntetők a parlamenti választások elhalasztását követelik. Kamál Ganzúri 1996 és 1999 között már állt az egyiptomi kormány élén, és bár népszerű volt az egyiptomiak körében, most hátrányára vált, hogy Hoszni Mubarak elnöksége idején töltötte be ezt a posztot.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az erőszak beszüntetésére és a jogállamiság tiszteletben tartására szólított fel. Szombaton kiadott közleményében Ashton azt kérte az egyiptomi hatóságoktól, hogy vizsgálja ki a "nyugtalanító eseményeket", állítsa bíróság elé az erőszakos cselekmények felelőseit és helyezze szabadlábra a véleményét békésen kifejező, de mégis őrizetbe vett tüntetőket.