Pakisztán visszavág a NATO-nak katonái halála miatt

Vágólapra másolva!
Büntető intézkedéseket léptetett életbe a pakisztáni kormány az Egyesült Államokkal és a NATO erőivel szemben, miután egy tisztázatlan akcióban 28 pakisztáni katonát öltek meg az ország északnyugati részén. A pakisztániak lezárták az Afganisztánba vezető utakat, illetve távozásra szólították fel a Samszi légitámaszponton szolgáló amerikaiakat.
Vágólapra másolva!

A pakisztáni kormány úgy döntött, felülvizsgál minden, az Egyesült Államokkal és a NATO-val kötött megállapodást, miután NATO-helikopterek pakisztáni támadásában meghalt 28 pakisztáni katona. A kabinet elrendelte, hogy az amerikai katonák 15 napon belül hagyják el a délnyugat-pakisztáni Samszi légitámaszpontját, és azonnali hatállyal lezárta az Afganisztánban állomásozó NATO-erők Pakisztánon át vezető minden szárazföldi utánpótlási útvonalát.

A kormány vezető tisztségviselői, miniszterei és a hadsereg legfontosabb parancsnokai szombaton Juszuf Raza Gilani miniszterelnök vezetésével rendkívüli tanácskozást tartottak. Ezt követően jelentette be a miniszterelnöki hivatal, hogy Iszlámábád teljesen felülvizsgál az Egyesült Államokkal, a NATO-val és a NATO vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erővel (ISAF) kötött minden programot, együttműködést és arra vonatkozó megállapodást. Ez vonatkozik minden diplomáciai, politikai, katonai és hírszerzési megállapodásra is.

Előzőleg a NATO vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) szóvivője, Carsten Jacobson Kabulban "nagyon valószínűnek" mondta, hogy valóban NATO-helikopterek okozták a pakisztáni katonák halálát. Jacobson elmondta, hogy a helikoptereket légi támogatásként kérték "egy változó harcászati helyzetben", és "nagyon valószínű, hogy ez okozta a pakisztáni veszteségeket".

A NATO helikopterei közép-európai idő szerint pénteken este támadták meg az északnyugat-pakisztáni, az afgán határtól 2,5 kilométerre lévő katonai állást, amelyen negyven pakisztáni katona tartózkodott. John Allen tábornok, az ISAF amerikai parancsnoka "mindenre kiterjedő vizsgálatot" rendelt el az "incidens" körülményeinek tisztázására.

Pakisztán válaszul szombat délelőtt már lezárta az afganisztáni NATO-erők legfontosabb, a Khyber-hágón át vezető szárazföldi utánpótlási vonalát. "Leállítottuk az utánpótlást, és mintegy negyven tartálykocsit és teherautót fordítottunk vissza" - nyilatkozta egy magas rangú kormánytisztviselő a Reutersnek. Egy másik hivatalnok szerint az utánpótlást szállító járműveket biztonsági okokból fordították vissza. Az Afganisztánban állomásozó NATO-erők utánpótlásának 49 százaléka ezen az úton jut célba.