Rendőri rajtaütés után halt meg egy csernobili éhségsztrájkoló

Vágólapra másolva!
Egy rendőri rajtaütés után életét vesztette a csernobili atomkárosultak nevében tüntetők egyike. A csoport két hete éhségsztrájkol Donyeck város nyugdíjhivatala előtt, így tiltakozva az ellen, hogy az ukrán kormány elvenné a károsultak eddigi szociális kedvezményeit és megnyírbálná nyugdíjaikat.
Vágólapra másolva!

Vasárnap este meghalt annak a 30 egykori csernobili kárlehárítóknak az egyike, akik november közepén kezdtek éhségsztrájkba Donyeckben az 1986-os atombaleset károsultjainak szánt kedvezmények és kiemelt nyugdíjaik tervezett megnyirbálása miatt.

A férfi azután vesztette életét, hogy a rendőrség rajtaütött a tiltakozók sátortáborán. A vészhelyzetek minisztériumának helyi kirendeltsége ügyük rendeződéséig korábban fűtött sátrakat ajánlott fel a tiltakozóknak, miután a hőmérséklet tartósan nulla fok alá süllyedt a városban. A bíróság múlt héten azonban illegálisnak nyilvánította a tiltakozást, a rendőrség erre hivatkozva vasárnap este megrohamozta a tábort, eltávolították az elektromos generátort, a tűzhelyt és levágták a világítást - mondta a Reuters-nek Nikolai Goncharov, a tiltakozás vezetője.

A rendőri beavatkozás során a tiltakozók egyikét, a már korábban is beteg 68 éves Gennagyij Konoplyovot mentőautóval vitték el a helyszínről, de még a kórházba érkezés előtt életét vesztette.A tiltakozás vezetője szerint nem volt egyértelmű, hogy a férfi mitől halt meg, és a rendőrség sem adott a halálára magyarázatot.

Nikolai Goncharov "terrorizmusnak" nevezte a rendőrök fellépését. "Mindez Viktor Janukovics csendes egyetértésével történt" - mondta a tiltakozók vezére.

Az incidens azért is kínos, mert az eset az ukrán elnök, Viktor Janukovics szülővárosában, Donyeckben történt, amely rendszerint hűségesen támogatja őt és a pártját a választásokon.

A csernobili rokkantakból álló szervezet november közepén állította fel táborát a donyecki nyugdíjhivatal épülete előtt. A tüntetők akkor azt is kijelentették, hogy készek felgyújtani saját magukat, ha a kormány erőszakkal megpróbálja lebontani a tüntetők sátortáborát.

Az ukrán kormány a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodásában rögzített kiigazítások részeként vállalta, hogy számos társadalmi csoporttól, tűzoltóktól, katonáktól, a robbanáskor sugárfertőzést kapott emberektől megvonja a szociális kedvezményeket, köztük az ingyenes szanatóriumi kezelést, az üdülési jogot, vagy az időközben felnőtt csernobili gyerekek térítésmentes továbbtanulásának lehetőségét.A csernobiliek csoportja korábban Kijevben, az ukrán parlament épülete előtt is tiltakozott a megvonások miatt.