Négy év börtönre ítélték Michael Jackson orvosát

Vágólapra másolva!
Conrad Murray a leghosszabb kiszabható börtönbüntetést kapta a Los Angeles-i bíróságon.
Vágólapra másolva!

Az ítélet kihirdetésekor a bíró azt mondta, hogy Conrad Murray, Michael Jackson korábbi orvosa a per során felhozott bizonyítékok ellenére "folyamatosan hazudott" - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium.

Az ítélet három héttel az után született meg, hogy az esküdtszék gondatlanságból elkövetett emberölésben bűnösnek találta Murrayt. Az ítélethirdetés előtt a popsztár családjának ügyvédje felolvasta a család közleményét, amelyben a megfelelő ítéletre kérték a bíróságot.

Az ügyészség a legsúlyosabb kiszabható büntetést kérte a kardiológus ügyében, arra hivatkozva, hogy Murray orvosi felügyelete alatt a popsztár erős műtéti altatót kapott, ami véget vetett életének, és így három gyermeke is apa nélkül maradt.

Michael Jackson popsztár 2009. június 25-én halt meg, a későbbi vizsgálatok szerint a rendkívül erős, propofol nevű altató túladagolása miatt. A vád szerint Murray véletlenül túl nagy adagot adott az énekesnek a propofol altatószerből. A védelem azt igyekezett bizonyítani, hogy az énekes maga vette be a halálos adagot, amikor az orvos nem volt a hálószobában.

Az esküdtszéki tárgyalás hat héten át folyt, a vád és a védelem összesen csaknem félszáz tanút és több száz bizonyítékot vonultatott föl. Köztük volt dr. Steven Shafer professzor, a gyógyszer kezelési útmutatójának egyik írója is. A professzor tanúvallomásában azt mondta, hogy Murray összesen tizenhétszer hibázott, amikor a propofolt alkalmazta Michael Jacksonnál.