Visszatérnek a kórházakba a szlovákiai orvosok

Vágólapra másolva!
Szombat hajnalra megállapodott az orvosok tiltakozó akciójának befejezéséről a szlovák kormány és az orvosi szakszervezet. Iveta Radicová miniszterelnök szerint "igazságos" megállapodás született, a szakszervezeti szövetség azonban nem sietné el a munkafelvételt, hanem jogászokkal megvizsgáltatná a megállapodást.
Vágólapra másolva!

Visszatérnek a kórházakba a szlovákiai orvosok, mert a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) szombatra virradóra megállapodtak a tiltakozó akció befejezéséről. A megállapodást Iveta Radicová miniszterelnök, illetve Marián Kollár, a LOZ elnöke írta alá.

"Olyan megállapodásra jutottunk, amelyet igazságosnak lehet tekinteni" - mondta Radicová újságíróknak a megállapodás aláírása után Pozsonyban. Hozzátette, hogy ennek ellenére nem boldog, mert a megállapodásnak nagy ára volt. "Számos, a munkahelyén kollégái helyett napokig kitartó orvos hatalmas erőfeszítéseket tett, de a kimerülés szélére jutott, és a közvéleményt is nagyon megviselte, hogy bizonytalanná vált az egészségügyi ellátás" - mondta a kormányfő.

Radicová szerint a kórházak már szombaton délelőtt előkészítik az új szerződéseket, amelyeket az a több mint 1200 orvos, akinek november végén megszűnt a munkaviszonya, azután aláír. A szakszervezeti szövetség ugyanakkor arra szólította fel tagjait, hogy az új munkaszerződések aláírását és visszatérésüket a kórházakba ne siessék el, várják meg, amíg a megállapodást jogászok is megvizsgálják, és véleményt mondanak róla.

A béremelés nem elégítette ki az orvosokat

A felek szerint a szakszervezetek elfogadták a kormány legutolsó béremelési ajánlatát, míg a kormányzat törvényes garanciákat vállalt ennek teljesítésére. Marián Kollár szerint a béremelés mértéke távolról sem elégítette ki az orvosokat, de a társadalom nyugalma érdekében hajlottak a kompromisszumos megoldásra. Számolni kell azonban szerinte azzal, hogy a szlovákiai orvosok egy része a jövőben is külföldre fog távozni.

A kormány ajánlata azzal számolt, hogy az orvosok fizetése januártól az átlagbér 1,05-1,6-szorosa lenne, ami konkrétan 810-1230 euró közötti havi béreket jelent a pótlékok nélkül. További béremelések júliusban és 2013 januárjában lennének.

Szlovákiában december elején orvoshiány alakult ki, mert szeptemberben a mintegy 6500 kórházi orvos egyharmada felmondott, és a felmondási idő november végén lejárt. A kormány hétfő este szükségállapot kihirdetéséről döntött, amely 16 kórházat érint. Ezekben a kórházakban a felmondást benyújtó orvosokat a törvény értelmében munkavégzésre kötelezték, de ennek ellenére több százan nem jelentek meg a munkahelyükön, ami súlyos gondokat okozott.