A Kukurikú-koalíció nyerhet Horvátországban

Vágólapra másolva!
Várhatóan az ellenzéki Horvátországi Szociáldemokrata Párt vezette szövetség nyeri a vasárnapi horvátországi parlamenti választásokat. A kormányzó HZD népszerűségének csökkenéséhez hozzájárultak a párt korábbi vezetőihez köthető korrupciós botrányok.
Vágólapra másolva!

Vasárnap parlamenti választásokat tartanak Horvátországban. A közvélemény-kutatások szerint a választásokat az ellenzéki baloldali párok nyerhetik meg.

A Vecernji List című napilap múlt csütörtöki felmérése szerint a Horvátországi Szociáldemokrata Párt (SDP) vezette ellenzéki pártszövetség - amelyet "Kukurikú"-koalíciónak neveztek el az első találkozójuk színhelyéül szolgáló étterem után - 79 helyet szerezhet a 151 fős parlamentben, vagyis hárommal többet, mint amennyi az abszolút többséghez szükséges. A jelenlegi konzervatív kormánypártnak pedig 46 képviselője lehet a felmérés szerint.

A kormánypárt népszerűségének csökkenéséhez hozzájárultak a HDZ korábbi vezetőihez köthető korrupciós botrányok. Ivo Sanader korábbi kormányfő pere november elején kezdődött, Sanadert azzal vádolják, hogy 1994-1995-ben 500 ezer euró kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo Alpe Adria banktól.

Emellett a terhére róják, hogy tízmillió euró kenőpénzt fogadott el Hernádi Zsolttól, a Mol vezérigazgatójától, és cserében lehetővé tette, hogy a magyar vállalat irányítási jogot szerezzen az INA horvát állami olajipari cég fölött. A Mol visszautasította a Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót ért gyanúsításokat.

Forrás: AFP/Hrvoje Polan

A kormánypárt választási plakátja

A BBC szerint a következő kormányjak kemény költségevést kell elfogadnia, hogy elkerülje a leminősítést, hogy megbirkózzon az emelkedő munkanélküliséggel, illetve, hogy folytassa a korrupció elleni harcot.

A következő kormány vezeti be az országot az EU-ba, Horvátország a választások után öt nappal, december 9-én írja alá az uniós csatlakozási szerződést, az ország várhatóan 2013. július 1-től lesz az EU tagja.