Greenpeace-aktivisták behatoltak egy franciaországi atomerőműbe

Vágólapra másolva!
A környzetvédők az atomerőművek védtelenségére akarják felhívni a figyelmet. Az akcióra reagálva a francia elnök egyik tanácsadója kijelentette, hogy el kell gondolkodni a létesítmények szigorúbb őrzésén.
Vágólapra másolva!

Greenpeace-aktivisták hatoltak be hétfőn a Párizstól 95 kilométerre található nogent-sur-seine-i atomerőműbe, hogy bebizonyítsák: "a nukleáris biztonság nem létezik" - jelentette be a nemzetközi környezetvédő szervezet helyi szóvivője. Több aktivistának sikerült felmásznia az egyik reaktort fedő kupola tetejére - mondta Axel Renaudin szóvivő. A helyi rendőrség információi szerint nyolc aktivistának sikerült bejutnia a létesítménybe, közülük néhányat már el is fogtak.

A Greenpeace atomenergia-ügyekért felelős munkatársa, Sophie Majnoni elmondta, a francia atomerőművek védtelenségére akarják felhívni a figyelmet azzal, hogy bebizonyítják, milyen könnyű bejutni egy létesítmény központjába. Majnoni szerint a kormány által kezdeményezett vizsgálat az atomerőművek biztonságosságáról "kommunikációs kampány, amely nem veszi figyelembe, hogy bizonyos kockázatokat már korábban is megállapítottak, és nem vonja le a tanulságokat a fukusimai atomkatasztrófából". A Greenpeace aktivistáit idézve az AFP hírügynökség azt írta, azért választották a nogent-sur-seine-i atomerőművet, mert az volt a legközelebb Párizshoz.

Az akció hírére reagálva Eric Besson francia iparügyi miniszter kijelentette: ha a nyomozás megerősíti a behatolás tényét, akkor az "működési zavarokat" jelez, és gondoskodni kell arról, hogy az eset ne ismétlődhessen meg. Az elnök egyik tanácsadója, Henri Guaino pedig felelőtlennek minősítette a környezetvédők akcióját, de úgy véli, le kell vonni a következtetéseket a történtekből, és el kell gondolkodni a létesítmények szigorúbb őrzésén.

Franciaország élen jár a nukleáris energia felhasználásában: az elektromos áram 75 százalékát az országban található 58 atomreaktor termeli meg.