Még sosem került be ennyi nő a szlovén parlamentbe

Vágólapra másolva!
A hétvégi szlovéniai parlamenti választások meglepetése nemcsak az volt, hogy egy két hónapja alakult párt nyert, hanem az is, hogy Szlovénia függetlensége óta most került be a legtöbb, szám szerint 28 nő a parlamentbe.
Vágólapra másolva!

Rekordszámú képviselői helyet foglalhatnak el a szlovén parlamentben a nők a vasárnapi előrehozott parlamenti választások eredményei szerint. A hét végén tartott voksoláson a női politikusok összesen 28 mandátumot szereztek, Szlovénia 1991-es függetlenné válása óta a legtöbbet. Az előző ciklusban még csak 14 képviselőnő kapott helyet a 90 tagú szlovén nemzetgyűlésben, amelyet októberben oszlattak fel.

A STA hivatalos szlovén hírügynökség "éles váltásnak" nevezte az alsóház nemi összetételében bekövetkezett változást. A vasárnapi előrehozott voksolás másik nagy meglepetése a Pozitív Szlovénia balközép párt győzelme volt. A köztársasági elnök valószínűleg december végén kéri fel kormányalakításra Zoran Jankovicot, a Pozitív Szlovénia vezetőjét.

A két hónappal ezelőtt, a választásokra létrehozott pártot a választók 28,52 százaléka támogatta, és ezzel 28 mandátumhoz juthat a törvényhozásban.