A BP szerint megsemmisítették a tavalyi olajkatasztrófa bizonyítékait

Vágólapra másolva!
A BP brit olajvállalat szerint az amerikai Halliburton cég megsemmisítette a Mexikói-öbölben tavaly felrobbant olajkútnál használt speciális beton teszteredményeit, valamint a vizsgálathoz használt mintákat is. Az olajkatasztrófa miatt indított kárpótlási perek jövő februárban kezdődnek.
Vágólapra másolva!

A Mexikói-öbölben tavaly történt olajkatasztrófával összefüggő terhelő bizonyítékokat semmisített meg az olajkút betonozását végző amerikai Halliburton cég a BP szerint. A brit olajvállalat egy New Orleans-i bíróság előtt azt állította, hogy Halliburton szándékosan semmisítette meg a Macondo olajlelőhelynél használt speciális beton teszteredményeit - írja a BBC internetes oldala. A Halliburton szerint a vádak alaptalanok.

A BP azt állítja, hogy a Halliburton nem a megfelelően összeállított speciális betont használta az olajömlés megakadályozására. A brit olajvállalat szerint a Halliburton nemcsak a betonteszt eredményeit, hanem a vizsgálathoz felhasznált mintákat is megsemmisítette. A Halliburton ugyanakkor csalással és rágalmazással vádolja a brit olajvállalatot.

A 2010. április 20-án történt robbanás után becslések szerint 4,9 millió hordónyi (780 millió liter) olaj ömlött a Mexikói-öbölbe, mire július 15-én sikerült megállítani a tenger alatti olajkitörést.

A tavalyi olajkatasztrófával összefüggő kártérítések ügyében jövő év elején kezdődnek a tárgyalások, azonban a BP és a Halliburton között is jogvita van. A BP saját vizsgálata szerint emberi mulasztások és mechanikai hibák összetett sorozata okozta a Mexikói-öbölt beszennyező olajkúton történt balesetet, de a katasztrófa miatti felelősség megoszlik a BP és a vele a kúton dolgozó két másik cég, a Transocean, illetve a Halliburton között.