Szlovákiában újabb magyart szólítottak fel állampolgárságát igazoló iratai leadására

Vágólapra másolva!
Le kell adnia okmányait, ezért kellett megjelennie a rendőrségen annak a fiatal szlovákiai magyar politikusnak, aki még a nyáron jelentette be hivatalosan, hogy felveszi a magyar állampolgárságot is, a szlovákról azonban nem volt hajlandó lemondani.
Vágólapra másolva!

Okmányainak leadására behívták a lévai rendőrségre Gubík Lászlót, az első szlovákiai magyart, aki nyilvánosságra hozta, hogy magyar állampolgársággal is rendelkezik - írja a Szabad Újság internetes oldala. Az hírportál úgy fogalmaz: "a fiatal politikust, akit november végén a Via Nova ICS elnökének választottak, a szlovák hatóságok tehát ismételten kihívások elé állítják, mert korábban nyilvánvalóvá tette, nem kíván lemondani szlovák állampolgárságáról".

Gubík elmondta: abban a levélben, amelyet a lévai járási rendőrségtől kapott, az áll, hogy "az igazolványokról szóló törvény értelmében" le kell adnia a rendőrségen a személyi okmányait. A fiatal politikus állítása szerint a levélben nincs megszabva semmiféle határidő, meddig kell leadni személyi igazolványát. Azt azonban jelezték, hogy 33 eurós pénzbüntetést szabhatnak ki rá, ha nem tesz eleget ezen kötelességének.

"Következetes akarok maradni önmagamhoz, ezért nem fogok eleget tenni a felszólításnak, hogy adjam le szlovák személyi igazolványom. Olyan hivatalos értesítést, hogy nem vagyok már szlovák állampolgár, eddig még nem kaptam. Én magam önszántamból szlovák állampolgárságomról nem akarok lemondani, és nem is mondtam le. Tehát továbbra is szlovák állampolgárnak érzem magam, s úgy vélem, jogom van használni személyi okmányaimat" - mondta el az MTI tudósítójának Gubík. Mint megjegyezte: úgy tudja, hogy Dolník Erzsébet, aki - ugyanúgy, mint ő - nyíltan vállalta, hogy felvette a magyar állampolgárságot, szintén levelet kapott a rendőrségtől.

Gubík László júliusban Soltvadkertben vette fel a magyar állampolgárságot, majd döntésének következményeit vállalva mindezt nyilvánosságra is hozta. Augusztus közepén a Magyar Koalíció Pártja (MKP) ifjúsági szervezete, a Via Nova ICS, valamint további révkomáromi székhelyű ifjúsági szervezetek bejelentették: szervezett lépéseket tesznek az alkotmányellenesnek tartott szlovák állampolgársági törvény ellen. Hangsúlyozták: ragaszkodnak a szlovák állampolgársághoz is annak ellenére, hogy a 2010 májusában elfogadott szlovák jogszabály ezt kizárja.

A szlovák hatóságok a közelmúltban előbb Boldoghy Olivér színész-vállalkozót, majd Tamás Aladárné, 99 esztendős tanítónőt fosztották meg szlovák állampolgárságától. Mindkét lépés nagy felháborodást váltott ki a magyar kormány illetékesei körében.