Rendkívüli éhínséggel néz szembe jövőre több mint hétmillió afrikai az EU szerint

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió humanitárius biztosa szerint minden eddiginél súlyosabb éhínséggel kell szembenéznie 2012-ben az éhségövnek is nevezett afrikai Száhel-övezet lakóinak. A biztos szerint humanitárius vészhelyzet fenyeget a térségben, ahol már most is mintegy hétmillió ember éhezik.
Vágólapra másolva!

Azonnali nemzetközi beavatkozást sürget az észak-afrikai Száhel-övezetben az Európai Unió Humanitárius Segélyek Főigazgatóságának (ECHO) vezetője, aki szerint a térségben olyan humanitárius katasztrófa fenyeget, mint amilyen Szomáliát sújtotta - írja internetes oldalán a Guardian című brit napilap. Krisztalina Georgieva azt mondta, hogy az éhségövbe való befektetés nemcsak etikailag és morálisan helyes, de olcsóbb is, mint megvárni egy olyan katasztrófát, mint amilyen Szomáliában történt.

Bár már most is mintegy hétmillió ember éhezik Nigerben, Csádban, Maliban, Mauritániában, Nigériában és Burkina Fasóban, az Európai Bizottság adatai szerint jövőre tovább romolhat a helyzet. A bizottság idén eddig 55 millió eurónyi humanitárius segélyt utalt át az éhségövbe, ennek ellenére Nigériában és Mauritániában már vészhelyzetet kellett kihirdetni, nemzeti akciótervet készítettek, és nemzetközi segélyért folyamodtak - írja a lap.

A Száhel-övezet lakossága nagyrészt az időjárástól függő mezőgazdaságból és állattenyésztésből él, a 2011/12-es termelési időszakban azonban a szokásosnál is kevesebb eső esett, és a hosszú szárazság vészhelyzethez vezetett - írja a Guardian. A rizs magas világpiaci ára várhatóan negatív hatással lesz az árakra Nyugat-Afrikában. Ennek következményeként az Európai Unió attól tart, hogy a legszegényebbek még kevesebb élelemhez jutnak majd.

Forrás: AFP

Az uniós biztos attól tart, hogy a nemzetközi közösség nem fog tudni időben reagálni a válságra. Aggodalmait Krisztalina Georgieva azzal magyarázta, hogy Szomália esetében is lassan reagáltak a nagyhatalmak. A biztos szerint az Afrika szarván húzódó válság akár nyárig is eltarthat, és 13 millió ember szorulhat sürgős segítségre.

Az Európai Bizottság segélyeit élelmiszer-ellátásra, mobilkórházakra költik, hogy azonosítani tudják az alultápláltság korai jeleit. A pénz nagy részét nők kapják. "Nemrég Nigerben voltam, és megkérdeztem egy férfitól, mit szól ahhoz, hogy a nők kezelik a pénzt. Elmosolyodott, és azt mondta, hogy jó ötletnek tartja, mert szerinte ha például ő kapta volna, azonnal vett volna egy biciklit" - számolt be nigeri útjáról a biztos.

A Száhel-övezet miatti aggodalmak azért is növekedtek, mert a környező országok, így például Nigéria tartalékkészletei is fogytán vannak. Az uniós biztos szerint olyan egyszerű megelőző intézkedéseket kell tenni, mint amilyeneket Kenyában vezettek be, így például esővízgyűjtőket kell építeni, és az állatállományt csökkenteni.

Az ENSZ nyár közepén jelentette be, hogy két évtized után ismét éhínség van Szomáliában. Az aszály, a fegyveres konfliktusok és a szegénység miatt a gyerekek csaknem harminc százaléka alultáplált az országban. Tízezer gyerekből naponta négy hal meg. Az ENSZ szerint az ország lakosságának - 3,7 millió embernek - csaknem a felét érinti a válság, a fegyveres konfliktus miatt pedig a segélyszervezetek nagyon nehezen tudják elérni az al-Szabab ellenőrzése alatt álló déli területeket.