Tizennégy évet kapott az Obama volt szenátori székét áruló politikus

Vágólapra másolva!
A három éve tartó eljárás alatt először kért bocsánatot az elkövetett bűncselekményekért Rod Blagojevich volt illinos-i kormányzó, a bíró szerint azonban ezzel nem enyhítette a bűnöket. Illinois államban az elmúlt négy évtizedben összesen négy kormányzó végezte rács mögött. Blagojevich még fellebbezhet.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai szövetségi bíró 14 évi szabadságvesztésre és 20 ezer dollár bírság kifizetésére ítélte Rod Blagojevich volt illinoisi kormányzót korrupció miatt, részben azért, mert megpróbálta eladni Barack Obama elnök megüresedett szenátusi székét. A demokrata párti Blagojevich a három évig tartó eljárás alatt először kért bocsánatot az elkövetett bűncselekményekért és kegyelemért folyamodott. Kijelentette, hogy soha sem akarta megszegni a törvényt, és úgy vélte, hogy amit tett, az "megengedhető" volt. Beszélt arról is, hogy az élete romokban van, a politikai karrierjének vége, és már ügyvédként sem dolgozhat - írja a BBC internetes oldala. James Zavel bíró azonban kijelentette, hogy a bűnök elismerése nem enyhíti azokat. Az elítélt még fellebbezhet a döntés ellen.

Rod Blagojevich republikánus elődjét, George Ryant is korrupcióért ítélték el, ő hat és fél évi börtönbüntetését tölti. Illinois államban az elmúlt négy évtizedben összesen négy kormányzó végezte rács mögött.

Blagojevichet az esküdtszék június 28-án korrupcióban, csalásban, a hatalommal való visszaélésben és zsarolási kísérletben - az ellene felhozott 20 vádpontból 17-ben - bűnösnek találta. A szerdai ítélet a tavaly augusztusban lezárt első per újratárgyalásának végére tett pontot. Az első eljárás folyamán az esküdtek az akkori 24 vádpontból csak abban tudták elmarasztalni a politikust, hogy hazudott a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI-nak), a többi kérdésben szavazategyenlőség alakult ki.

Az FBI emberei 2008. december 9-én, tartóztatták le a még hivatalban lévő Blagojevichet. A demokrata politikust második mandátumának utolsó évében, 2009-ben fosztotta meg tisztségétől az illinoisi törvényhozás.

A vád szerint Blagojevich "pénzbehajtó gépezetként" üzemeltette Illinois szövetségi államot. Egy, az első tárgyaláson lejátszott hangfelvétel szerint egyébként az ex-kormányzó erősen nehezményezte, hogy az elnökké választott Barack Obama nem kínált fel neki kormányzati tisztséget cserébe azért, mert annak idején támogatta egy szövetségi szenátori hely elnyerésében.

Blagojevichet az ítélet után nem szállították azonnal börtönbe, mert a "fehérgalléros" bűncselekmények esetében az elítélt nem ritkán szabadlábon várhatja meg, amíg a hatóságok eldöntik, hogy melyik szövetségi börtönbe kell bevonulnia. A volt kormányzónak várhatóan a fellebbviteli tárgyalástól függetlenül meg kell kezdenie büntetésének letöltését, és ha a verdiktet magasabb szinten is jóváhagyják, akkor a szövetségi törvények értelmében a kiszabott büntetés 85 százalékát jó magaviselet mellett is le kell töltenie - vagyis csaknem 12 év múlva szabadulhat.

Blagojevich 2002-ben, az első megválasztásához vezető kampányában korrupcióellenes programot hirdetett. Az elítélt ex-kormányzó vasárnap tölti be az 55. életévét. Két héttel ezelőtt, ugyancsak Chicagóban csalás, vesztegetés, pénzmosás és befolyással való üzérkedés miatt 10 és fél év szabadságvesztésre ítélték Antoin Rezko volt ingatlanmogult, aki kampányadományokat gyűjtött Blagojevichnek, valamint a politikai pályájának korai szakaszában Barack Obamának is.