Egy panamai börtönbe szállítják az ország volt diktátorát

Vágólapra másolva!
Közel 22 év francia és amerikai fegyintézetekben eltöltött idő után egy panamai börtönbe szállítják Manuel Antonio Noriega volt panamai diktátort vasárnap.
Vágólapra másolva!

Hazaindult a párizsi Orly repülőteréről vasárnap reggel Manuel Antonio Noriega volt panamai diktátor, aki egy otthoni börtönben folytatja majd drogkereskedelem és pénzmosás miatt kiszabott büntetésének letöltését. A 77 éves extábornokot négyautós konvoj vitte a párizsi La Santé börtönből egyenesen a spanyol Iberia légitársaság gépéhez, amely egy madridi megálló után viszi őt vissza Panamába. A francia igazságügy-minisztérium egysoros közleménye szerint Noriegát vasárnap, a kiadatási eljárásoknak megfelelően átadták panamai illetékeseknek. A panamai hatóságok közlése szerint a volt diktátort hazaérkezése után azonnal egy másik börtönbe szállítják. Noriega eddig már közel 22 évet töltött le amerikai és francia fegyintézetekben.

"Nagyon türelmetlen volt, és nagyon boldog, hogy hazamegy" - mondta Noriega egyik francia ügyvédje, Antonin Levy telefonon szombat este, egy nappal azután, hogy utoljára látogatta meg védencét. Szakértők lehetségesnek tartják, hogy a volt panamai vezető otthon hamar kikerül a börtönből egy olyan törvény alapján, amely lehetővé teszi a hetven év fölöttieknek, hogy büntetésük hátralévő részét házi őrizetben töltsék le.

Manuel Noriega 1984 és 1989 között katonai diktátorként vezette Panamát, bár soha nem nevezte ki magát elnöknek. Hatalmát az Egyesült Államok 1989 decemberében indított katonai akciója döntötte meg. 1992 szeptemberében egy floridai bíróság negyvenévnyi börtönbüntetésre ítélte drogkereskedelem és zsarolás vádjával, majd büntetését 30 évre enyhítették. Noriegát időközben hazájában is szabadságvesztésre ítélték: 60 évet kapott sikkasztás, korrupció és két ellenzéki politikus meggyilkolásáért.