Engedély nélküli tüntetéseket tartottak az orosz választások ellen tiltakozók

Vágólapra másolva!
Vasárnap is tüntettek Oroszországban a múlt heti választásokon történt feltételezett csalások miatt. Több orosz nagyvárosban is engedély nélküli tüntetéseket tartottak, de rendbontásról nem érkezett jelentés.
Vágólapra másolva!

Vasárnap is folytatódtak a tiltakozó akciók Oroszország-szerte a választási visszaélések ellen. Több orosz nagyvárosban, és többnyire engedély nélkül vonultak az utcára a különböző ellenzéki csoportok, pártok képviselői, hogy a szerintük tömeges választási csalások ellen tiltakozzanak.

Permben közel háromszáz tüntető között ott voltak a kommunista pártiak is, és a rendvédelmiek csaknem annyian vonultak föl, mint a tiltakozók. Néhány fiatalt még az akció előtt őrizetbe vettek, mert az engedélyezett idő előtt és rossz helyen bontották ki zászlaikat - számolt be az Interfax hírügynökségnek a rendőrség. A szibériai Omszkban tartott békés megmozduláson százötvenen lehettek, de a rendőrség az engedély nélkül tüntetőknek azt sem engedte, hogy a kormányzó Egységes Oroszország Párt elleni feliratokat kibontsák. Tőlük nem messze a Putyin-féle párt két ifjúsági szervezetének szimpatizánsai hangszórókkal és erősítőkkel felszerelkezve nyomták el a hatalom ellen tüntetők hangját.

Novoszibirszkben az Oroszországi Hazafiak, a Kommunista Párt és néhány más társadalmi szervezet szimpatizánsai, körülbelül 150 fő tüntetett. A tiltakozók elfogadtak egy határozatot, amelyben egyebek között azt követelik, hogy ismételjék meg a szavazást azokban a körzetekben, ahol az Egységes Oroszország több mint 50 százalékot szerzett, menesszék Vlagyimir Csurovot, a Központi Választási Bizottság elnökét, valamint a legfőbb ügyészt, Jurij Csajkát.

Moszkvában a Bolotnaja téren ezúttal az Oroszok elnevezésű nacionalista csoport támogatói tartottak engedélyezett tiltakozó akciót a hatalom és a választások ellen. A rendvédelmi készültség ezúttal is jócskán meghaladta a résztvevők számát, akik a hivatalos adatok szerint az újságírókkal együtt mintegy háromszázan voltak.