Félmillió eurós magánkölcsöne miatt magyarázkodik a német elnök

Vágólapra másolva!
A német elnök tagadja, hogy hazudott volna arról a kölcsönről, amelyet még 2008 őszén kapott egy gazdag üzletember feleségétől. Az ellenzék a hitel visszafizetésének zavaros körülményei miatt az alsó-szászországi parlament megtévesztésével vádolja Christian Wulffot.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint a német elnök félmillió eurós magánkölcsönt vett fel 2008-ban, amikor még alsó-szászországi tartományi miniszterelnök volt. Német ellenzéki képviselők szerint Christian Wulff egy tehetős üzletember feleségétől kért kölcsön, az elnök azonban tagadja, hogy bármilyen üzleti kapcsolata lenne a vállalkozóval vagy annak feleségével.

A BBC azt írja, hogy a német elnök és felesége a félmillió eurós, vagyis mintegy 150 millió forintos magánhitel-szerződést 4 százalékos kamatra írta alá Edith Geerkensszel, a vállalkozó feleségével még 2008 októberében. 2009-ben a Wulff-házaspár Floridában nyaralt, Egon Geerkens villájában. Később kiderült, hogy a repülőn az üzleti osztályon utaztak, de a felárat nem fizették meg. Christian Wulff akkor nyilvánosan elismerte, hogy hibázott és kifizette a háromezer eurós különbözetet.

Az ellenzéki Zöldek azonban 2010 februárjában arról is kérdezték, milyen üzleti kapcsolatokat ápol a vállalkozóval. A miniszterelnök azt válaszolta, hogy az utóbbi tíz évben semmilyen üzleti kapcsolat nem volt közte és a vállalkozó, illetve az érdekeltségi körébe tartozó cégek között. A Bild című német napilap szerint Wulff ezzel szándékosan félrevezette az alsó-szászországi törvényhozást.

A BBC a Bild információira hivatkozva arról számolt be, hogy a német elnök és felesége egy házat vásárolt abból a félmillió eurós kölcsönből, amelynek összegét a megállapodás szerint 2013 novemberéig kellett volna visszafizetniük. Miután azonban a magánhitelről szóló hírek megjelentek a német sajtóban, információk szerint Christian Wulff egy banki jelzáloghitellel váltotta ki a vállalkozótól kért kölcsönt. A német sajtó arról is ír, hogy az elnök hazudott a kölcsönről, és az ellenzék az alsó-szászországi parlament megtévesztésével vádolja.

A jelenleg Kuvaitban tartózkodó német elnök szóvivője az ügyről azt nyilatkozta, hogy korábban már válaszolt a kölcsönt érintő kérdésekre, és kijelentette, hogy semmilyen gazdasági kapcsolata nincs és nem is volt Egon Geerkens vállalkozóval.