Kalasnyikovos, gránátos támadó gyilkolt a liege-i karácsonyi vásárban

Vágólapra másolva!
A rendőrségre várták kedd reggel a belgiumi Liege-ben azt a férfit, aki kora délután tüzet nyitott, majd gránátokat dobott a város egyik zsúfolt terén lévő tömegre. A merényletben öten haltak meg, köztük maga a tettes is, 123-an pedig megsebesültek. A rendőrség szerint nincs szó terrorcselekményről.
Vágólapra másolva!

Tüzet nyitott egy férfi kedden kora délután a belgiumi Liege-ben a város egyik zsúfolt terén lévő tömegre. A tettes, bizonyos Nordine Amrani gránátokat is dobott az emberekre, ezek egyike azonban vele is végzett. A támadásban összesen öten haltak meg, a tettes mellett egy 15 és egy 17 éves fiú, egy 75 esztendős asszony, és egy másfél éves csecsemő.

Zavaros hírek

A támadásról kedden hosszú órákon át ellentmondó, zavaros hírek terjedtek el. Belga lapok első értesülései szerint három vagy négy fegyveres támadta meg délután fél egykor a Saint Lambert téri buszmegállót. A De Redactie című belga internetes portál például szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a támadók előbb gránátokat dobtak a megállóra, majd tüzet nyitottak, mire a környéken pánik tört ki.

Forrás: Twitpic
A rendőrök egy ideig úgy gondolták, nem egy támadóval van dolguk

A De Redactie kora délután arról számolt be, hogy a rendőrség lezárta Liege központját és az oda vezető főutakat. A városközpontban fegyveres rendőrök járőröztek, a helyszínre a BBC szerint bombaszakértőket küldtek. A mentőszolgálat felszólította a járókelőket, hogy húzódjanak be a középületekbe vagy üzletekbe, és ott keressenek fedezéket, mivel még több fegyveres is szabadon mászkálhat a városban.

A BBC adott pillanatban úgy értesült, hogy a rendőrök elfogtak egy támadót, de a tűzharc ezután is folytatódott. A Le Vif szerint a rendőrök támadókat vettek üldözőbe, és még egy órával a támadás után is lövöldözés hallatszott az utcákon. A BBC három előtt nem sokkal azt írta, hogy az egyik támadó a közeli Igazságügyi Palotában keresett menedéket, ezt a La Libre Belgique is megerősítette. Ráadásul a város polgármestere is azt mondta a Nouvel Observateur című lapnak, hogy három támadó ki akart szabadítani valakit a bíróságról, amely a téren található.

Forrás: Twitpic
A téren, ahol a támadó lövöldözni kezdett, évente másfél millió ember keresi fel a karácsonyi vásárt

Különböző hírek érkeztek az áldozatok és a sérültek számáról is. A rendőrség először 10-12 sérültről, a BBC később 25 sérültről írt. A Le Soir szerint a liege-i ügyész később közölte, hogy összesen 47 könnyebb, illetve hét súlyos sérült van. A délutáni sajtótájékoztatón azután kiderült, hogy a tettesen kívül hárman haltak meg, közülük ketten a kórházban. A Le Soir című belga lap korábban arról is írt, hogy élet és halál közötti állapotban van egy kétéves gyerek is, ezt azonban később egy forrás sem említette. Az mindenesetre nem zárható ki, hogy az áldozatok száma még magasabb lesz, mivel sajtóértesülések szerint az orvosok kedd délután még küzdöttek néhány súlyos sérült életben tartásáért. A mentők a támadás helyszínén 52 sérültet láttak el. Az esti órákban a sérültek száma megugrott, a belga La Libre már 123 halottról írt. A lap úgy tudja két további áldozata van a lövöldözésnek. Meg nem erősített hírek szerint egy 20 éves férfi és egy másfél éves baba is életét vesztette, utóbbi értesülést kedden éjjel megerősítette a csecsemőt ápoló belga kórház.

Priuszos támadó

Estére azután kiderült, hogy csupán egy támadó volt, a 32 esztendős Nordine Amrani, akit kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítottak, ezért kellett volna kedden reggel megjelennie a rendőrségen. Amraninak volt már dolga a rendőrséggel, a Le Soir értesülései szerint három éve 58 hónap börtönre ítélték engedély nélküli fegyvertartásért. Akkor a lakásán 2800 tő cannabis növényt is találtak.

A rendőrség szerint kedden egy Kalasnyikovot és három gránátot vitt magával otthonról, és egy tetőről kezdett lövöldözni a Saint Lambert térre, ahol minden évben karácsonyi vásárt tartanak, amelyre évente mintegy másfélmillió ember látogat el.

Az ügyészség egyébként úgy vélte, semmiképpen sem terrortámadásról van szó. A belga király és felesége már kedden este Liege-be érkezett. Kedd estére visszaengedték a forgalmat is Liege központjába, és helyszíni beszámolók szerint visszatértek a járókelők is.