Kövek és tűzbombák záporoztak a kairói Tahrír téren

Vágólapra másolva!
Újból erőszakos megmozdulások kezdődtek a kairói Tahrír téren, ahol tüntetők és rendőrök csaptak össze. A konfliktust állítólag az robbantotta ki, hogy a hadsereg elkezdte felgyújtani a téren táborozó tüntetők sátrait, majd a rendőrök durván összevertek egy tüntetőt.
Vágólapra másolva!

Összecsaptak az egyiptomi tüntetők a rendőrökkel a kairói Tahrír tér közelében - jelentette az AP hírügynökség szemtanúkra hivatkozva. A jelentések szerint a zavargások csütörtök éjjel kezdődtek, és pénteken is folytatódtak: több száz tüntető kövekkel és tűzbombákkal dobálta meg a rendőröket, akik szintén kövekkel és vízágyúkkal válaszoltak a közeli parlament épületénél.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint a tüntetők kocsikat gyújtottak fel, a rendőrök pedig a levegőbe lőttek. A Reuters biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az összecsapásokban sokan megsérültek.

A tüntetők szerint a konfliktust az robbantotta ki, hogy a hadsereg katonái brutálisan őrizetbe vettek, majd a parlament épületében összevertek egy fiatal férfit, aki az épület előtti ülőtüntetésben vett részt. A helyszínen készített videofelvételeken az látszik, hogy a tömeg elviszi az összevert férfit. Az AP-nek egy tüntető azt mondta, az összecsapások előtt a biztonsági erők felgyújtották a tüntetők sátrait, mert így akarták felszámolni a hadsereg uralma ellen három hete kezdett tüntetést.

Egyiptomban folyamatosan zajlanak a parlamenti választások különböző fordulói, miután a tüntetők februárban megbuktatták az ország elnökét, Hoszni Mubarakot. A jövő év elejéig tartó választások hitelessége azonban máris megkérdőjeleződött, miután csütörtökön többen azzal vádolták meg a választási tisztviselőket, hogy egyes szavazókörökben az idős vagy tanácstalan szavazók helyett ők töltötték ki a szavazólapokat.