Megállapodtak a szenátorok, mégsem bénul meg az amerikai kormányzat

Vágólapra másolva!
Megállapodtak az amerikai szenátus demokrata és republikánus vezetői, így valószínűleg mégsem bénul meg péntek éjjel az amerikai kormányzat - írja a CNN. A két párt között egy olyan adó miatt alakult ki patthelyzet, amely minden amerikai dolgozót érintett volna: a demokraták azzal fenyegettek, hogy ha az adót nem sikerül alacsonyan tartani, nem lesz pénz a kormányzat működésére sem.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg mégsem fognak péntek éjféltől megbénulni az amerikai kormány intézményei, miután csütörtökön az USA kongresszusában megegyezés született a költségvetés vitás kérdéseiről - írja a CNN. A demokrata és republikánus pártok vezetőinek egyessége szerint meghosszabbítják azt a béradókedvezményt, amely miatt korábban a demokraták eddig a teljes költségvetés elkaszálásával fenyegettek.

A konfliktus arról szólt, hogy év végével hatályát veszti egy, a tb-járuléknak megfelelő amerikai adó csökkentésére hozott törvény. Ha ez a kedvezmény megszűnik, az az összes amerikai dolgozót, mintegy 160 millió embert érintene, nekik innentől magasabb tb-t kellene fizetniük. A demokraták - élen Obama elnökkel - meg akarták hosszabbítani a kedvezményt, a republikánusok viszont nem akarták, hogy az adó alacsonyan tartását egy, a milliomosokra kivetett extraadóból fedezzék.

Hogy nyomást gyakoroljanak az ellenzékre, a szenátusi demokraták a kormány finanszírozását biztosító törvénnyel zsarolták a republikánusokat, ami a kormányzati intézmények működéséhez nélkülözhetetlen. Közölték, hogy addig nem hajlandók szavazni arról, amíg nem egyeznek meg az adócsökkentés meghosszabbításáról is (a konfliktus hátteréről itt olvashat bővebben).

A CNN szerint a republikánusok végül engedtek, bár az nem egyértelmű, hogy az alku 2012. október 1-jéig, vagyis az új pénzügyi év kezdetéig, vagy csak két hónapig, február végéig érvényes. A szenátusi demokrata párti vezetés szerint azonban az is elég, ha két hónapra sikerül alacsonyan tartani a tb-nek megfelelő adót, mert ez lehetőséget nyitna egy szélesebb körű megegyezésre.

A kongresszus két háza pénteken szavaz a szövetségi kormányzatot finanszírozó törvényről, még mielőtt a szenátorok és a képviselők kivennék a téli szabadságukat. Barack Obama elnök, aki a tervek szerint szombaton utazik Hawaiira a megszokott év végi pihenőjére, kijelentette, hogy a kongresszusi tagok addig nem utazhatnak el Washingtonból, amíg nem szavazzák meg a béradókedvezmény meghosszabbítását.