Házakat mosott a tengerbe egy tájfun a Fülöp-szigeteken

Pusztító vihar a Fülöp-szigeteken
Vágólapra másolva!
Az embereket álmukban érte a természeti csapás, legalább 650-en életüket vesztették, nyolcszázan eltűntek.
Vágólapra másolva!

Trópusi vihar tombolt a Fülöp-szigetek déli részén szombatra virradó éjjel, és hirtelen áradást idézett elő. A víz és a földcsuszamlások a folyókba és a tengerbe mosták a házakat. Több mint 650 ember vesztette életét, és a mentőalakulatok nyolcszáznál is több ember után kutatnak a Guardian beszámolója szerint.

Mindanao szigetén, Cagayan de Oro és Iligan városában pusztított a legnagyobb erővel a Washi tájfun. A hatóságok 652 halottról tudnak.

Az áradások egész házakat mostak el a lakókkal együtt. A tájfun péntek késő este és szombat hajnalban tombolt, ezért az embereket álmukban érte a természeti csapás.

Cagayan de Oro város polgármestere szerint először éltek át ilyen pusztítást. Elmondása szerint a hatóságok nem kaptak megfelelő figyelmeztetést a közelgő vész előtt. Ezt cáfolta az ország katasztrófaügyi hivatalának vezetője, aki szerint már három nappal korábban szóltak a veszélyről.

Iliganban a házak 70 százalékát a tengerbe mosta a sok csapadék.

A BBC brit közszolgálati médium összefoglalója szerint kilencven kilométer/órás szél súlyos károkat okozott az országban a több száz ember halálán túl is, térségek maradtak áram nélkül, repülőjáratokat kellett törölni.

Forrás: AFP/Ted Aljibe
A képre kattintva galéria nyílik!