A titokzatos kucsmás fiú válthatja a meghalt diktátort Észak-Koreában

Kim Dzsong Un, Kim Dzsong Il észak-koreai pártfőtitkár fia
Vágólapra másolva!
Versben és dalban is megénekelték már a "Nagy Utód", Kim Dzsong Un nagyságát, aki hétvégén az elhunyt apja, Kim Dzsong Il helyére léphet Észak-Koreában. A huszonéves, kövérkés fiatalember szinte a semmiből bukkant elő egy évvel ezelőtt, azóta pedig gyors kiképzést kapott apjától, a betegeskedő diktátortól. Az állami média támogatja, de kérdés, hogy a hadsereg is felsorakozik-e mögötte.
Vágólapra másolva!

"A párttagoknak és a népnek hűségesnek kell maradnia a tiszteletreméltó Kim Dzsong Unhoz, és tovább dolgozni együtt a párt, a hadsereg és a nép egységén. Tisztelnünk kell Kim Dzsong Un elvtársat, és vezetése alatt a szomorúságot erővé és bátorsággá kell változtatnunk, hogy úrrá lehessünk napjaink nehézségei fölött" - szólt az intelem a KCNA észak-koreai állami hírügynökségen keresztül.

Az észak-koreai állami média bejelentette, hogy szombaton elhunyt Kim Dzsong Il észak-koreai államfő, és ezzel várhatóan megnyílik az út a néhai diktátor legkisebb fia, Kim Dzsong Un hatalomba lépése előtt. A kommunista diktatúra eddigi vezetőjének haláláról elcsukló hangon és könnyezve számolt be az állami tévé bemondónője. Észak-Korea 24 millió lakosa már most készül a huszonéves Kim Dzsong Unt éltető felvonulásokra egyes beszámolók szerint, a BBC pedig azt írja, már tízmillió molinót készítettek elő a fiatal, kövérkés férfi képével, amely hamarosan apja hatalmas arcképei mellé kerülhet az ország minden pontján. Írtak már róla dalt és verset is az elszigetelt kommunista állam propagandistái.

A 27 vagy 28 éves Kim Dzsong Unról - akit ma már "Nagy Utódnak" nevez az állami média - 2009 elejéig szinte senki nem hallott, a külvilág számára teljesen ismeretlen volt. Ekkor terjedtek el a hírek először arról, hogy ő lehet az utód, de Észak-Korea határozottan tagadta a dél-koreai hírszerzés erre vonatkozó információit. Egy, az [origo]-nak nyilatkozó, tiszteletbeli észak-koreai diplomata még a létezését is kétségbe vonta. "Sem én, sem a barátaim soha nem beszéltek vele vagy hallottak róla" - fogalmazott. Kim Dzsong Il legkisebb fiáról a KCNA állami hírügynökség ezzel szemben most azt mondja: "Ő a dzsucse [az önellátás észak-koreai politikai ideológiája - a szerk.] forradalmi ügyének nagy utódja, pártunk, népünk, hadseregünk kiváló vezetője."

A gonosz tekintetű kisfiú

Kim Dzsong Unról hivatalosan semmilyen információval nem rendelkezik a világ, a róla szóló történeteket nem lehet megerősíteni. Például azt, hogy álnéven járt iskolába Svájcban, vagy hogy az amerikai kosárlabda-bajnokság, az NBA a kedvence. Azt sem, hogy elkényelmesedett és mozgásszegény életmódja miatt nemcsak kövér, hanem fiatal kora ellenére máris cukorbeteg. A Time szerint 2002 és 2007 között a phenjani katonai akadémián tanult.

Kim Dzsong Il egykori japán szakácsa az észak-koreai elitről írott könyvében gonosz tekintetű kisfiúként írta le, aki "az apja kiköpött mása, ugyanaz az arcuk, a testalkatuk és a személyiségük is" - írta róla Kendzsi Fudzsimoto, a szakács 2003-ban megjelent emlékirataiban. Állítólag ő volt apja kedvence, mert felelősségvállaló típus. A dél-koreai sajtó Fudzsimoto könyvének megjelenése után a fiút ambiciózus gyerekként emlegette, aki amolyan "nem ejtünk foglyokat"-típus. (A Kim Dzsong Unról szóló korábbi portrénkat itt olvashatja el.)

Forrás: MTI/XINHUA/Jao Da-vej
A hadsereg vezetői, Kim Dzsong Un és az apja. További képekért kattintson!

Kim Dzsong Un végül tavaly szeptember végén került a figyelem középpontjába, amikor először jelent meg a nyilvánosság előtt az észak-koreai állampárt rendkívüli gyűlésén. Négycsillagos tábornokká nevezték ki, beválasztották a párt központi bizottságába, és a központi katonai bizottság alelnöke lett. Később olyan fotók jelentek meg, amelyeken a fiú is apja ikonikus fejfedőjében, egy vidraprém kucsmában mutatkozik, amit világszerte egyértelmű jelzésként értékeltek arra, hogy a fiú "elérte majdnem ugyanazt a státust, amelyet Kim Dzsong Il".

Végül tavaly októberben ismerkedhetett meg Kim Dzsong Unnal a világ, de valószínűleg Észak-Korea lakosságának többsége is: a Koreai Munkáspárt fennállásának 65. évfordulóján Phenjanban rendezett katonai parádén jelentek meg együtt a dísztribünön, amely előtt elvonultak a katonai egységek. Szokatlan módon a nemzetközi sajtó is meghívást kapott a parádéra, így például a BBC is a felvonulási térről jelentkezhetett. A katonai parádé jelentőségét a BBC szakértője szerint az adta, hogy Kim Dzsong Ilnek szüksége volt a hadsereg támogatására az öröklés zökkenőmentes lebonyolításához.

A bemutatás óta állítólag Kim Dzsong Il azzal foglalkozott, hogy felkészítse az uralkodásra: bejárta vele az országot, sőt állítólag a fiú kétszer is elkísérte a "Kedves Vezetőt" Kínába. Nagyon fontos volt ugyanis, hogy Kína elismerje Kim Dzsong Unt, az ázsiai nagyhatalom ugyanis Észak-Korea utolsó szövetségese, és az élelmiszersegélyeinek fő forrása.

Éhező népet kell vezetnie

A jelenlegi találgatások szerint Kim Dzsong Un hatalomátvételének egyik legnagyobb kérdése, hogy a sem politikai, sem katonai tapasztalattal vagy tekintéllyel nem rendelkező fiú el tudja-e nyerni a hadsereg vezetésének teljes támogatását. A spekulációk arról is szólnak, hogy - mivel Kim Dzsong Un még fiatal és tapasztalatlan - a valódi hatalom egyelőre Kim Dzsong Il húgának férje, Csang Sung Taek kezébe kerülhet majd, aki állítólag az elhunyt diktátor 2009-es infarktusa után is irányította az országot. A férfi, aki kvázi régensként állhat majd Kim Dzsong Un mögött, az Észak-Koreai Munkáspárt adminisztrációs apparátusát vezeti.

Kim Dzsong Il utódjának egyik legfontosabb feladata lesz, hogy valamilyen megoldást találjon a jelentések szerint egyre erősebben fenyegető éhínségre. Ezen a télen Észak-Koreában komoly élelmiszerhiány fenyeget, egyes információk szerint már nemcsak a nép, hanem a katonák is éheznek. Amióta Észak-Korea egyre elszántabban fejleszti nukleáris fegyverzetét, a külföldi élelmiszersegélyek a bevezetett szankciók miatt jórészt elapadtak, az ország leginkább Kína jóindulatára számíthat.