Beengedi a külföldi megfigyelőket Szíria

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében a szíriai kormány megkezdi a tárgyalásokat az ellenzékkel, és külföldi megfigyelők utazhatnak az országba. A megfigyelőknek kezdetben egy hónapos felhatalmazásuk lesz.
Vágólapra másolva!

Szíria hétfőn aláírta Kairóban az Arab Liga válságtervének végrehajtásáról szóló jegyzőkönyvet, amelynek értelmében megfigyelők utazhatnak az országba, a kormánycsapatokat kivonják a forrongó városokból, szabadon engedik a politikai foglyokat, és megkezdik a tárgyalásokat az ellenzékkel - írja a BBC csatorna online oldala.

A jegyzőkönyv aláírása az együttműködés kezdete köztünk és az Arab Liga között. Üdvözöljük a liga megfigyelőit - jelentette ki Damaszkuszban Valíd Moallem külügyminiszter. Közölte, hogy a megfigyelőknek kezdetben egy hónapos felhatalmazásuk lesz, amelyet meg lehet hosszabbítani egy újabb hónappal, ha mindkét fél akarja.

Nabíl Arabi, a liga főtitkára az aláírás után közölte: ez még nem jár automatikusan a meghozott szankciók eltörlésével. A döntéseket a megfigyelők tapasztalatai alapján fogják meghozni. Az ő munkájukból derül majd ki, hogy Szíria végrehajtja-e a tervet. Szíria korábban már "feltételek nélkül" elfogadta a válságtervet. A főtitkár Kairóban bejelentette, hogy a jogi, kormányzási és biztonsági szakértőkből álló első, előkészítő megfigyelő csoport három napon belül Damaszkuszba indul.

Moallem külügyminiszter azt mondta, hogy a megfigyelők jelentéseit a főtitkár és ő fogja megkapni, és telefonon egyeztetnek minden döntés előtt. A szakértők felkereshetnek az országban minden "forró" pontot, de a titkos katonai létesítményekbe nem mehetnek be - tette hozzá. A saját szemükkel fogják látni, hogy fegyveres terrorista csoportok ölik a népet és szabotálják a gazdaságot - mondta.

A szíriai belpolitikai helyzetről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.