Meghalt Kim Dzsong Il észak-koreai vezető

Kim Dzsong Il észak-koreai államfő, meghalt
Vágólapra másolva!
Hatvankilenc éves korában meghalt Kim Dzsong Il, Észak-Korea vezetője, az állami hírügynökség szerint egy vidéki útján, a vonaton érte a halál. Utódja legkisebb fia, Kim Dzsong Un lehet. A halálhírt az észak-koreai állami televízió bemondója könnyek között jelentette be hétfőn. A bejelentés után magasabb készültségbe helyezték a dél-koreai haderőket.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai vezetőt helyi idő szerint szombat reggel - közép-európai idő szerint péntek éjjel - érte a halál - közölte az állami televízió bemondója könnyek között. A KCNA állami hírügynökség közlése szerint Kim Dzsong Il a vonaton halt meg, egy "szokásos" vidéki szemleútján, "testi és szellemi kimerültség" okozta szívelégtelenség következtében. A halál okát megerősítette a vasárnap elvégzett boncolás. Kim Dzsong Ilt december 28-án helyezik végső nyugalomra Phenjanban, addig nemzeti gyászt rendeltek el.

Korábbi hírek szerint az észak-koreai vezető 2008-ban szélütést kapott, és feltehetően cukorbetegsége és szívpanaszai is voltak, ennek ellenére viszonylag élénknek tűnt a közelmúltbeli kínai és oroszországi látogatásán készült fotókon és videofelvételeken.

Az elhunyt vezető helyét minden bizonnyal legkisebb fia, a 28 - más források szerint 27 - éves Kim Dzsong Un foglalja el. Kim Dzsong Il tavaly félreérthetetlenül utalt rá, hogy őt jelölte ki utódjául. A KCNA hírügynökség "nagy utódnak" nevezte Kim Dzsong Unt - írja a Reuters. "Kim Dzsong Un a dzsucse forradalmi ügyének nagy utódja, pártunk, népünk, hadseregünk kiváló vezetője" - olvasható a KCNA jelentésében. A dzsucse az önellátás észak-koreai politikai ideológiája.

Észak-Korea a történelem első "kommunista dinasztiája". Kim Dzsong Il 1994-ben lett a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság vezetője, miután apja, Kim Ir Szen korábbi vezető meghalt. Kim Dzsong Il egyszerre volt a Nemzetvédelmi Bizottság elnöke, a Koreai Néphadsereg főparancsnoka és a Koreai Munkáspárt főtitkára.

Magasabb katonai készültség Dél-Koreában

Az észak-koreai bejelentés után magasabb készültségbe helyezték a dél-koreai haderőket, és Szöulban közölték, hogy rendkívüli ülést tart a nemzetbiztonsági tanács. A BBC szerint egyelőre nincs jele katonai tevékenységnek a határon. A dél-koreai elnök ugyanakkor megtiltotta minden kormánytisztviselőnek, hogy elutazzon Szöulból. Barack Obama amerikai elnök telefonon tárgyalt dél-koreai elnökkel - írja a BBC. A dél-koreai elnök szóvivője szerint a két vezető arról állapodott meg, hogy a két ország "együttműködik a helyzet kezelésében". A szóvivő szerint az amerikai elnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett abban, hogy szavatolja dél-koreai szövetségese biztonságát.

http://www.youtube.com/v/7zT8lKweG00?version=3&hl=hu_HU

Az észak-koreai állami televízió bemondója könnyek között jelenti be a halálhírt

Megfigyelők szerint annak ellenére, hogy az észak-koreai vezető rendelkezett az utódlásról, nem lehet kizárni, hogy a háttérben hatalmi harc kezdődik az atomfegyverprogramot folytató országban (az atomprogramról itt olvashatja korábbi cikkeinket). A Koreai-félszigeten érezhetően kiéleződött a feszültség az után, hogy 2010 márciusában a Sárga-tengeren elsüllyedt egy dél-koreai hadihajó, majd ugyanazon év novemberében az észak-koreai tüzérség ágyúzott egy Dél-Koreához tartozó szigetet. A két Korea között jogilag ma is hadiállapot áll fenn, mert a koreai háború (1950-53) végén nem kötöttek békét egymással, csak fegyverszünetet.

Kína szomorú

Kína közölte hétfőn, hogy "szomorú" Kim Dzsong Il észak-koreai vezető halála miatt, és részvétét nyilvánította Phenjannak a Hszinhua hivatalos hírügynökség jelentése szerint. A kínai gazdaság befolyása nagyobb lett Észak-Koreában azóta, hogy Dél-Korea és a nyugati országok felfüggesztették Észak-Korea segélyezését Phenjan fenyegető atomprogramja miatt.

"Kim Dzsong Il elvtárs sokat tett az észak-koreai szocializmus fejlődéséért és a kínai-észak-koreai barátságért, együttműködésért, jószomszédi viszonyért" - írta Ma Csao-hszü, a pekingi külügyminisztérium szóvivője közleményében. Eszerint Kína hisz abban, hogy az észak-koreai nép "megerősödve fog kikerülni fájdalmából, egységes lesz, és folytatja az észak-koreai szocializmus ügyének továbbvitelét. Peking továbbra is támogatja Észak-Koreát, és aktívan hozzájárul a Koreai-félsziget és a térség békéjének és stabilitásának megőrzéséhez" - írta a szóvivő.

A japán kormány részvétét nyilvánította hétfőn Észak-Koreának Kim Dzsong Il halála miatt. A kormány szóvivője azt mondta, remélik, hogy az észak-koreai vezető halála nem lesz negatív hatással a Koreai-félsziget békéjére és stabilitására. A két országnak soha nem volt diplomáciai kapcsolata egymással. Az észak-koreai bejelentés után csökkentek az ázsiai részvényindexek.

Forrás: AFP
Kim Dzsong Il (jobbról) és lehetséges utódja, a fia, Kim Dzsong Un (balról a második). További képekért kattintson a fotóra!

Az Egyesült Államok két döntését is elhalaszthatja

Az Egyesült Államok szorosan figyelemmel kíséri az észak-koreai vezető halála után előállt helyzetet - közölte helyi idő szerint vasárnap késő este a washingtoni Fehér Ház. "Értesítettük Barack Obama elnököt a halálhírről, és szoros kapcsolatban vagyunk térségbeli szövetségeseinkkel, Dél-Koreával és Japánnal" - közölte Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a Koreai-félsziget stabilitása, szövetségesei szabadsága és biztonsága mellett.

Elképzelhető, hogy az Egyesült Államok későbbre halaszt két döntést az ázsiai országgal kapcsolatban - mondták az AP hírügynökségnek meg nem nevezett amerikai tisztségviselők. Az egyik ügy, hogy az Egyesült Államok elkezdjen-e egy újabb tárgyalássorozatot Phenjannal az észak-koreai atomprogram leszereléséről, a másik pedig egy Észak-Koreának adandó jelentős élelmiszersegély bejelentése - mondták a tisztségviselők.

"Születésekor kettős szivárvány jelent meg az égen" - Kim Dzsong Il életrajza

Kim Dzsong Il, a kommunista Észak-Korea vezére 1994 óta állt országa élén. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elzártsága miatt a "kedves vezető" életéről keveset tudni: hivatalos életrajza szerint 1942. február 16-án született a Koreai-félsziget északi részén található Paektu-hegynél. Korabeli szovjet források szerint azonban a mai Oroszország területén lévő Habarovszk városának közelében született, ahol apja, a későbbi "szeretett és tisztelt nagy vezér" Kim Ir Szen századosként szolgált egy koreai és kínai menekültekből álló katonai egységben. Valószínűleg születési évét is kozmetikázták, hogy apja harmincéves korára essen (aminek a koreai kultúrában nagy jelentősége van). A hivatalos életrajz kitér arra, hogy születését egy fecske jósolta meg, és világra jövetelekor kettős szivárvány és egy új csillag jelent meg az égen.

Kim Dzsong Il a tanulmányait valószínűleg Kínában végezte (hivatalos életrajza szerint Phenjanban, a párthivatalnokok gyerekeinek fenntartott intézményben tanult). 1964-ben politikai gazdaságtan szakon kapott diplomát, s megtanult angolul is.Apjának köszönhetően egyre fontosabb pozíciókat töltött be a pártapparátusban: huszonhat évesen a Koreai Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a párt propagandáért felelős igazgatója lett. A nyolcvanas években már gyakorlatilag ő uralta a pártot; volt kulturális miniszter és irányította a Dél-Korea elleni párttevékenységet. 1991 végén a hadsereg főparancsnokává nevezték ki.

Kim Ir Szen 1994. július 8-án bekövetkezett halála után Kim Dzsong Il átvette ugyan az ország vezetését, apja azonban holtában is elnök maradt, a pozíciót inkább megszüntették, semmint, hogy új ember töltse be azt. Kim Dzsong Il 1997-ben hivatalosan is a Koreai Munkáspárt főtitkára, a Nemzeti Védelmi Bizottság elnöke lett, így apáról fiúra szállt a hatalom.

A magánéletéről szóló hírek is ellentmondásosak voltak, valószínűleg háromszor nősült, és házasságaiból három fia született. Az öröklés kérdése 2008 nyarán vált sürgetővé, amikor Kim Dzsong Il hírszerzési jelentések szerint agyvérzést kapott. Kim tavaly végül legkisebb fiát, a húszas éveinek végén járó Kim Dzsong Unt nevezte meg örökösének. A világ és az észak-koreai lakosság számára addig szinte ismeretlen fiatalembert négycsillagos tábornokká nevezték ki, és bekerült a párt legfelső vezetésébe.

A Kim Dzsong Ilről szóló korábbi cikkeinket itt olvashatja.