Huszonegy orosz szavazókör eredményét érvénytelenítették a 95 ezerből

Vágólapra másolva!
Értelmetlennek nevezték civil szervezetek az orosz választási bizottság értékelését a választások tisztaságáról. A testület szerint mindössze a választási körök 0,02 százalékában mondták érvénytelennek a voksolást.
Vágólapra másolva!

Az orosz központi választási bizottság az összesen 95 ezerből csak 21 szavazókörben érvénytelenítette a december 4-i parlamenti választás eredményét, miközben az ellenzék tömeges csalásokat emleget, és a teljes szavazás érvénytelenítését követeli.

Miután csalások miatt 1686 semmisségi kérelem érkezett, a bizottság 21 szavazókörben érvénytelennek nyilvánította a szavazás eredményét. Ezekben 39 ezer szavazó adta le voksát - közölte Leonyid Ivlev, a központi választási bizottság elnökhelyettese.

A szavazás lezárása óta számos tanúvallomás - gyakran videofelvétel kíséretében - került fel az internetre a csalásokról.
"Huszonhat, a YouTube-ra feltett videót tekintettünk meg" - mondta Ivlev, azt sejtetve, hogy többet közülük manipuláltak.

A választási csalásokról szóló adatokat nyilvántartó Golosz civil szervezet "értelmetlennek" nevezte, hogy a választási bizottság állást foglal a szavazás eredményéről, amikor "saját maga adta ki az utasítást annak meghamisítására". "Változtatni kell a bizottság összetételén és a vezetőin, e nélkül semmi sem változik" - mondta Lilja Sibanova, a Golosz elnöke.

Vlagyimir Putyin kormányfő múlt hét végén egy televíziós műsorban úgy vélte, a választási csalásokról szóló híreket Londonban élő oroszok generálják. A tömeges csalásokat elítélő és a választási eredmény érvénytelenítését követelő ellenzék december 10-én Putyin hatalomra kerülése (2000) óta példátlan nagyságú tüntetést szervezett Moszkvában, amelyen - különböző becslések szerint - 50-80 ezren vettek részt.

Az orosz választásról, illetve az azt követő vitákról itt olvashat.