Lefújta a lázadást a kommunistákkal szembeszálló kínai falu

Vágólapra másolva!
Felhagytak a tüntetéssel a lázadó kínai falu, Vukan lakói, miután ígéretet kaptak a hatóságoktól követeléseik teljesítésére. A rohamrendőrökkel és blokáddal is dacoló falu ügye végül tartományi vezetők elé került, akik állítólag kompromisszumot kötöttek velük.
Vágólapra másolva!

Befejezik a tüntetést annak a lázadó kínai falunak a lakói, akik korábban sikeresen kergették el a korruptnak tartott kommunista vezetőket, és több mint 10 napon át ellenálltak a településüket blokád alatt tartó rohamrendőröknek is. A falusiak vezetői ugyanis sikeresen megállapodtak főbb követeléseikről a tartományi vezetőkkel - írja honlapján a Radio Televison Hong Kong (RTHK).

A délkelet-kínai Kuangtung (Guangdong, Kanton) tartomány Vukan (Wukan) falujában szeptember óta tiltakoztak az emberek egy földügylet miatt, mert szerintük a helyi vezetők korrupt módon kisajátították a falu körüli termőföldeket, és azokat ingatlanfejlesztőnek adták el. A helyzet akkor vált nyílt lázadássá, amikor a tüntetők egyik vezetője tisztázatlan körülmények között meghalt egy rendőrségi fogdában: a hatóságok szerint szívrohamot kapott, a tüntetők szerint azonban agyonverték (a lázadás okairól korábbi cikkünkben, itt olvashat részletesen).

A falu fölött a kommunista párt elvesztette az ellenőrzést, a kínai rohamrendőrök pedig napok óta blokád alatt tartották. Vukan vezetői azonban nyitottak voltak a tárgyalásra, és végül szerda reggel sikerült a tartományi pártvezetésig jutniuk ügyükkel. A tárgyalásokon a kommunista vezetők meglepően engedékenyek voltak, és megígérték, hogy a tüntetők követeléseinek többségét teljesítik.

Az RTHK szerint a tartományi vezetők megígérték, hogy a falu követeléseinek eleget téve szabadon engedik azt a három embert, akiket még a szeptemberi tüntetések során vettek őrizetbe. Arra is ígéretet tettek, hogy újra megvizsgálják a rendőrségi őrizetben meghalt férfi, Hszue Csin-po halálának körüményeit. A New York Times szerint ugyanakkor az elkobzott földek ügyét egyelőre még nem sikerült megoldani, és azt sem lehet tudni, hogy a korábban elkergetett kommunista vezetők visszatérhetnek-e a faluba.

Forrás: AFP
Hazaküldték a tüntetőket

A falusiakat képviselő Lin Zuluan ugyanakkor a tárgyalások után azt mondta, hogy nagyon elégedett volt az eredménnyel, mivel a vezetők új kommunikációs csatornát nyitottak feléjük, így közelebb kerültek a felek egymáshoz. Szerda délután a falu vezetői tanácskozást hívtak össze, majd arra jutottak, hogy abbahagyják a tüntetést. A falu főterén az emberek elkezdték leszedni a tiltakozó transzparenseket, és lefújták a szerdára hirdetett felvonulást, amelyen a tervek szerint a közeli Lufeng városába vonultak volna tüntetni.

A New York Times szerint a tartományi hatóságok azért lettek hirtelen engedékenyek, mert a falu ügye eljutott Vang Janghoz, a kommunista párt tartományi főtitkárához. Neki a politikai karrierje szempontjából nagyon fontos volt, hogy gyorsan és hatékonyan elsimítsa a konfliktust. Vang Jang ugyanis a közeljövőben szeretne bekerülni a legnagyobb országos hatalmat jelentő, kilencfős politikai bizottság állandó bizottságába, és elemzők szerint ez a konfliktus is egyfajta próbatétel volt számára, hogy bizonyítsa, megfelel a posztra.