25 másodpercig gyászolta az ENSZ Kim Dzsong Ilt

Kim Dzsong Il észak-koreai államfő, meghalt
Vágólapra másolva!
Egy perces néma csöndre kérte az ENSZ-közgyűlést levezető elnök a tagállamok képviselőit Kim Dzsong Il észak-koreai vezető halála miatt. A nyugati delegációkat ez felbosszantotta, sokan bojkottálták a végül csak 25 másodpercig tartó tiszteletadást.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ közgyűlése rövid néma csenddel adózott a hétvégén elhunyt észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il emlékének csütörtökön, bár több nyugati delegáció bojkottálta a tiszteletadást - jelentette a Reuters tudósítója.

Nasszir Abdulaziz al-Nasszer, a 193 nemzetet tömörítő gyűlés elnöke hívott fel "egyperces néma csendre" egy csütörtöki ülés előtt az ENSZ-közgyűléseknek helyet adó, akkor éppen félig üres teremben. "Szomorú kötelességem, hogy fejet hajtsak a néhai Kim Dzsong Il, a Koreai Munkáspárt főtitkárának (...) emléke előtt, aki december 17-én, szombaton távozott az élők sorából" - mondta.

Az egyperces csend összesen 25 másodpercig tartott, majd Nasszir rátért az ülés témájára. Az Egyesült Államok, az Európai Unió tagállamai és Japán képviselője - többek között - bojkottálták a tiszteletadást az észak-koreai diktatúra elhunyt vezetőjének.

Korábban a Reuters szerint Észak-Korea ENSZ-követei hasonló kérést fogalmaztak meg az ENSZ Biztonsági Tanács felé, de több nyugati diplomata szerint a kérést visszautasították. "Nem lett volna ildomos" - nyilatkozta egy diplomata neve elhallgatását kérve a hírügynökségnek.

Más tisztségviselők szerint Phenjan kérése felettébb szokatlannak számított, ezért meglepődtek, amikor Nasszir teljesítette azt. Nasszir viszont egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, "protokolláris" okból egyezett bele az észak-koreai kérés teljesítésébe.

Észak-Koreát a nukleáris programja miatt súlyos ENSZ-szankciók sújtják, amely miatt az éhező észak-koreai népességet sem tudja jelentősen megsegíteni a világszervezet.

A világtól elszigetelt diktatúra élére 1994-ben került Kim Dzsong Il, aki ekkor lett a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság vezetője, miután apja, Kim Ir Szen korábbi vezető meghalt. Kim Dzsong Il egyszerre volt a Nemzetvédelmi Bizottság elnöke, a Koreai Néphadsereg főparancsnoka és a Koreai Munkáspárt főtitkára. A róla szóló összes hírünket itt elolvashatja.