Nem engedik ki Timosenkót a börtönből

Vágólapra másolva!
Hétéves börtönbüntetése alól nem adott felmentést a volt ukrán miniszterelnöknek a kijevi fellebbviteli bíróság.
Vágólapra másolva!

A kijevi fellebbviteli bíróság megerősítette Julija Timosenko, hivatali visszaéléssel vádolt egykori ukrán miniszterelnök hét évre szóló börtönbüntetését.

Az 50 éves ellenzéki vezetőt októberben abban találták bűnösnek, hogy 2009-ben egy Oroszországgal kötött földgázszerződéssel kapcsolatban túllépte a hatáskörét.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió élesen bírálta Timosenko bebörtönzését. Az EU a héten nem írt alá egy kulcsfontosságú partnerségi megállapodást Ukrajnával az ítélet miatt.

Timosenko és ügyvédjei nem voltak jelen a tárgyaláson, mondván, hogy a bíróságok a kormány felügyelete alatt állnak. A politikus szerint az egész eljárás ősellenségének, Viktor Janukovics elnöknek az ötlete volt, hogy eltiltsa a jövő évi parlamenti választásoktól. Janukovics elutasította a vádat, és hangsúlyozta a jogi intézmények függetlenségét.

Az ellenzéki vezetőt az elmúlt hetekben újabb vádak érték, és a bíróság meghatározatlan időre elrendelte fogva tartását. Timosenko csütörtökön azt mondta, bojkottálni fog minden ukrajnai meghallgatást, és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. Kérelmének feldolgozása még hónapokig eltarthat, és akkor sem biztos, hogy a strasbourgi központú ítélőszék döntése jogilag kötelező lesz Ukrajnára nézve.