Szétvertek egy négy napja tartó tüntetést Kínában

Vágólapra másolva!
Hatan meghaltak és több százan megsérültek, amikor a kínai rendőrség fel szeretett volna oszlatni egy szénerőmű-bővítés elleni demonstrációt.
Vágólapra másolva!

A rendőrség könnygáz bevetésével próbált feloszlatni egy négy napja tartó tüntetést, amely egy tervezett szénerőmű-bővítés miatt tört ki a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban. Szemtanúk szerint hat demonstráló meghalt és közel háromszáz megsebesült a rendőri fellépés következében.

Hongkongi médiaértesülések szerint a felbőszült tömeg péntek reggel a Sencsen (Shenzhen) és Santou (Shantou) közti gyorsforgalmi út eltorlaszolásával tiltakozott, a korábban őrizetbe vett tüntetők kiengedését követelve. A kivezényelt rohamrendőrök könnygázgránátokkal oszlatták a több száz fős tömeget. Az eseményeket a Hong Kong Cable tévécsatorna kamerái is megörökítették.

A kuangtungi Haimen település lakói a város melletti szénerőmű bővítése elleni tiltakozásul vonultak az utcákra, s habár a helyi hatóságok a héten ígéretet tettek arra, hogy a beruházás csak egy környezeti hatástanulmány elkészítését követően, a helyiek beleegyezésével folytatódhat, az emberek további garanciákat követelnek. A lakók arra panaszkodnak, hogy a 2009 óta működő erőmű súlyos víz- és légszennyezéshez vezetett a környéken, amely szerintük összefüggésbe hozható a haimeni rákos megbetegedések számának növekedésével is.

A hatóságok korábban öt tüntetőt vettek őrizetbe, a hivatalos jelentések a szemtanúk beszámolóival szemben azonban csak egy sérültről szólnak. Pénteken néhány órára őrizetbe vették az eseményeket megörökítő hongkongi adó forgatócsoportját is. Eközben a helyi tévéállomás elfogott tüntetők vallomásait sugározta. A felvételen egy letartóztatott férfi és egy nő arról beszélnek, hogy mélyen megbánták tettüket, és ha ismerték volna a törvényeket, máshogy cselekedtek volna.

Haimen település mindössze 80 kilométerre található attól a Vukantól (Wukan), amelynek lakói több mint egy hete tüntetnek az önkormányzat földkisajátításai és az ingatlanüzletekkel összefüggő hivatali korrupció miatt. Kínai akadémikusok szerint évente legalább 90 ezer hasonló tömegmegmozdulásra kerül sor az ázsiai országban, a tüntetések száma pedig egyre nő. A legtöbb demonstrációt az önkormányzati korrupció és visszaélések, a környezetszennyezés és az alacsony bérek miatt szervezik.