Az Interpol körözi a veszélyesnek tartott mell-implantátumok gyártóját

Vágólapra másolva!
Nemzetközi körözést adott ki az Interpol az állítólag egészségügyi kockázatokat hordozó mell-implantátumok francia gyártója ellen, a cégvezetőt Costa Ricában keresik. Az implantátumok a francia egészségügyi kormányzat szerint matracok töltésére használt ipari szilikonnal vannak töltve, és 5 százalékos eséllyel megrepednek és szivárog belőlük a veszélyes anyag. Európában és Dél-Amerikában nők tízezreinek ültették be ezt a típusú szilikont a plasztikai sebészek.
Vágólapra másolva!

Körözést adott ki az Interpol annak a francia cégnek a vezetője ellen, amely azokat a mell-implantátumokat gyártotta, amelyek a feltételezések szerint nagy egészségügyi kockázatot jelentenek. A vasárnaptól keresett, 72 éves Jean-Claude Mas alapította meg a céget, amely Európában és Dél-Amerikában nők tízezreit látta el implantátumokkal - írja a Guardian.

A francia feltételezések szerint fennáll a veszélye annak, hogy a PIP nevű implantátum megreped, és ipari szilikon szivárog belőle, amelyet nem egészségügyi célokra, hanem matracok töltésére használnak. Franciaország egyészségügye 30 ezer nő számára finanszírozza a szilikon eltávolítását a veszélyek miatt.

A brit egészségügyi hatóság ugyanakkor közölte, nem osztja teljes mértékben a francia aggodalmakat, mivel nincs "elegendő bizonyíték" arra, hogy az implantátumok valóban veszélyesek, rákot okoznak vagy más implantátumoknál nagyobb eséllyel megrepednének. "A PIP implantátum-beültetésen átesett nőknek nem kell feleslegesen aggódniuk" - közölte Dame Sally Davies, a brit egészségügyi minisztérium illetékese.

"Ha ezek a nők aggódnak, akkor először forduljanak a plasztikai sebészükhöz. Miközben tiszteletben tartjuk a francia kormány döntését, más országok eddig nem tettek hasonló lépéseket, és mi sem teszünk, mert jelenleg nincs elegendő információ a kezünkben az esetleges veszélyekről. Emiatt, és mivel az implantátumok eltávolítása önmagában kockázatot hordoz, egyelőre nem javasoljuk, hogy eltávolítsák azokat." Ugyanakkor tovább vizsgálják a szilikon-implantátumokat. Egy brit egészségügyi szervezet adatai szerint 2001 óta mintegy 84 ezer implantátumot adtak el Nagy-Britanniában.

Franciaország adatai szerint a PIP implantátumok 5 százaléka reped meg, míg Angliában ugyanez az arány 1 százalék egy brit szervezet, az MHRA szerint.

A Brit Esztétikai Plasztikai Sebészek Szövetsége (BAAPS) szerint az angol kormány álláspontjával szemben a francia lépések "nem ok nélküliek". Azt kérik, ha a beavatkozáson átesett nők rendellenességet észlelnek, forduljanak a plasztikai sebészükhöz, aki megvizsgálja, megfelelően tart-e a szilikon-implantátum burka, és ha hibát találnak rajta, akkor eltávolítják azt.