A szíriai vérontás befejezését kérte a pápa

Vágólapra másolva!
A szíriai erőszak beszüntetésére és az izraeli-palesztin párbeszéd újrakezdésére szólított fel vasárnap elhangzott, Urbi et orbi üzenetében XVI. Benedek pápa. A Szent Péter-bazilika erkélyéről délben elmondott beszéde után a pápa hatvanöt nyelven mondta el áldását, a magyaroknak a 12. helyen kívánt "áldott karácsonyt".
Vágólapra másolva!

"Immár túl sok vér folyt" - mondta Urbi et orbi - vagyis a városnak, Rómának és a világnak szóló - üzenetében XVI. Benedek pápa, aki a Szíriában dúló erőszak befejezését sürgette. Pénteken harmincan haltak meg és százan megsebesültek a szíriai Damaszkuszban, amikor öngyilkos merényleteket követtek el (erről bővebben itt olvashat).

XVI. Benedek emellett beszédében arra kérte Istent, hogy bátorítsa az izraelieket és a palesztinokat a párbeszéd újrakezdésére. Az arab országok "felbolydult társadalmainak" valamennyi érintettjét arra kérte, hogy megújult erővel vegyék ki részüket a közös jó építéséből. A pápa beszédében teljes megbékélést és stabilitást szorgalmazott Irakban és Afganisztánban, illetve párbeszédet és együttműködést kért Burmában.

A pápa "korunk emberének" és Istennek a kapcsolatáról is beszélt. A pápa úgy fogalmazott: "a Megváltó betlehemi születését az egyház minden kontinensen hírül adja nemzetiségi, nyelvi és kulturális határok nélkül, ahogyan minden korban megváltásért kiált az ember, aki érzi, hogy nem bír egyedül túljutni a nehézségeken és veszélyeken".

Az egyházfő kijelentette, hogy az emberben és a történelemben mélyen gyökerező rossz nem más, mint "a magunktól való cselekedni akarás öntelt büszkesége, az Istennel való versengés és az ő helyettesítése annak eldöntésében, mi a jó és a rossz, uralkodva élet és halál felett". "Isten az orvos, és mi a betegek" - hangsúlyozta XVI. Benedek.

Forrás: MTI/EPA/Ettore Ferrari
Forrás: MTI/EPA/Ettore Ferrari

XVI. Benedek pápa

A magyar a 12. volt

Beszéde után a pápa az idén is hatvanöt nyelven adta hírül Jézus születését, először olaszul, a világnyelveken, majd végig az európai, afrikai, ázsiai nyelveken, és a végén latinul. A karácsonyi üdvözlet elhangzott héberül, arabul, kínaiul, örmény, koreai, szuahéli, hindi, maori nyelven és eszperantóul is. A magyaroknak a pápa a 12. helyen kívánt "áldott karácsonyt".

A Szent Péter teret megtöltötték a pápa karácsonyi beszédét hallgató olasz és külföldi turisták. A szentszéki sajtóközpont első információi szerint a bazilika előtti téren több tízezren voltak.

Az Urbi et orbi áldással lezárultak a XVI. Benedek pápa által vezetett hetedik karácsony szertartásai. XVI. Benedek december 24-én este tíz órakor a Szent Péter-bazilikában harminc bíborossal együtt mutatta be a karácsonyi szentmisét. Szombat este a pápa a karácsony mai üzenetéről beszélt, és kijelentette, hogy ma a karácsony "az üzletek ünnepe".