Chávez az amerikaiakat sejti a dél-amerikai politikusok rákja mögött

Vágólapra másolva!
Különös okot vélt felfedezni Hugo Chávez venezuelai államfő a baloldali latin-amerikai vezetők rákos megbetegedései mögött: szerinte az Egyesült Államok kifejlesztett egy technológiát, amellyel rákot idézhet elő.
Vágólapra másolva!

A venezuelai elnök szerint amerikai technológia állhat a dél-amerikai vezetők sorozatos rákos megbetegedései mögött. Hugo Chávez arra a hírre reagált, hogy Cristina Fernández de Kirchner argentin elnöknél pajzsmirigydaganatot találtak az orvosok. Chávez azt találgatta, előfordulhat-e, hogy az amerikaiak feltalálhattak egy technológiát a rák elterjesztésére, amely lehet, hogy akár ötven évig titokban marad.

Chávez, aki maga is megküzdött a rákkal, a fegyveres erők előtt tartott év végi beszédében amerikai összeesküvésről beszélt, de elismerte, hogy nincs bizonyítéka és nem akar "felelőtlenül" vádaskodni.

Az elmúlt években több latin-amerikai baloldali vezetőnél is rákot diagnosztizálták. Daganatot fedeztek fel Dilma Rousseff jelenlegi és Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnöknél és Fernando Lugo paraguayi elnöknél is. Chávez többször járt Kubában, ahol kemoterápiával kezelték.

Bár bizonyítékokkal nem állt elő, Chávez figyelmeztette dél-amerikai kollégáit, és utalt arra is, hogy a negyvenes években amerikai orvosok 2500 guatemalait fertőztek meg nemi betegségekkel. "Evo, vigyázz magadra, Correa, légy óvatos. Nem tudhatjuk" - üzent Evo Morales bolíviai és Rafal Correa ecuadori elnöknek. Chávez felidézte, hogy Fidel Castro volt kubai elnök, aki több merényletet is túlélt, figyelmeztette a veszélyekre.

Chávez a beszédében külön szólt a volt és a jelenlegi amerikai elnökről is. George Busht ördögnek, Barack Obamát pedig bohócnak nevezte.