Nagy erejű földrengés rázta meg Japánt

Vágólapra másolva!
A Richter skála szerinti 7-es erősségű földrengés rázta meg Japán délkeleti részét. A földrengés epicentruma a tengerfelszín alatt 370 kilométeres mélységben volt. Károkról és sérültekről egyelőre nem érkezett hír.
Vágólapra másolva!

Nagy erejű földrengés rázta meg Japán délkeleti partvidékét az új év első napján, de szökőárat nem okozott. A japán meteorológiai szolgálat és az amerikai földtani intézet egyaránt 7-es fokozatúnak minősítette a földmozgást, amelynek központja a tengerfelszín alatt 370 kilométeres mélységben volt, Tokiótól mintegy ezer kilométerre délkeletre, az Izu-szigetek térségében. A japán hatóságok szökőárriadót rendeltek el, de néhány percre rá lefújták.

Sérültekről és károkról egyelőre nem érkeztek hírek, és a közlekedésben sem voltak fennakadások. A földmozgás gyakorlatilag Honsú sziget egész területén, az ország 47 prefektúrája közül 23-ban érezhető volt. A Reuters hírügynökség jelentése szerint a földrengés nem okozott problémát a fukusimai atomerőműnél sem.

Japán északkeleti partvidékét tavaly márciusban pusztító erejű földrengés rázta meg, amelyet hatalmas szökőár követett. Közel húszezer ember halt meg vagy tűnt el. Megrongálódott egy fukusimai atomerőmű, és jelentős sugárszennyezés érte a környezetet.