Ki lesz a világ legnagyobb hatalmú embere?

USA, Iowa, előválasztási kampány, Mitt Romney
Vágólapra másolva!
Kedden este hivatalosan is elkezdődik a világ legnagyobb szabású és legkomolyabb tétért folyó politikai versenye, az amerikai elnökválasztási kampány. Iowa államban tartják azoknak a szavazásoknak az első fordulóját, amelyek során eldől, hogy ki lesz Barack Obama jelenlegi elnök republikánus kihívója novemberben. Van egy erős ember a mezőnyben, de már többször megszorongatták, így egyelőre semmi sem biztos.
Vágólapra másolva!

Iowa államban az Egyesült Államok lakosságának csak alig egy százaléka lakik, és nincs semmi olyan jellegzetessége, amivel kitűnne a hatalmas ország ötven állama közül, most egy napra mégis rá figyel az egész világ. Itt kezdődik el ugyanis kedden az az úgynevezett előválasztási verseny, amelyen eldől, hogy a republikánus párt kit indít el a novemberben esedékes elnökválasztáson Barack Obama jelenlegi elnökkel szemben.

Az előválasztás elvileg egy hónapokon át zajló folyamat, amelynek során minden államban tartanak szavazásokat, valójában azonban legtöbbször már az első néhány forduló után eldől, hogy ki az, aki van annyira erős, hogy elnyerje a jelöltséget. Sokszor előfordult ugyan, hogy az iowai győztes végül elbukott a versenyben, mégis - mivel ez az első helyszín - különös jelentősége van. Négy évvel ezelőtt például a demokrata oldalon meglepetésre Barack Obama nyert, és ez hatalmas lökést adott a sokáig legyőzhetetlennek hitt Hillary Clintonnal szembeni küzdelméhez.

Egy erős ember sok gyengeséggel

Mivel az szinte biztosra vehető, hogy a demokraták jelöltje Obama lesz novemberben, így náluk ezúttal nem lesz előválasztás, a hónapok óta ádáz küzdelmet folytató republikánusok azonban önmagukban is szolgáltatnak elegendő izgalmat. A legerősebbnek kezdetektől fogva Mitt Romney tűnik, aki már 2008-ban is megpróbálkozott a jelöltség megszerzésével, de akkor nem járt sikerrel. A korábban Massachusetts államot kormányzó, előtte pedig sikeres üzletemberként dolgozó politikus építette ki a legnagyobb és legprofibb kampányszervezetet, és szinte végig a felmérések élén szerepelt, ennek ellenére nem sikerült elhúznia a mezőny többi tagjától.

Forrás: AFP/Getty Images/Chip Somodevilla
Mitt Romney

Ennek oka a közvélemény-kutatások és politikai elemzések szerint az, hogy Romney korábban a republikánusok törzsszavazói bázisát adó konzervatívok számára túl liberális nézeteket vallott több fontos ügyben. Ilyen volt például az abortusz engedélyezésének vagy a klímaváltozás elleni harcnak a kérdése, de sokan támadták azért is, amiért massachusettsi kormányzóként hasonló egészségügyi reformot vezetett be, mint amilyet Obama fogadtatott el a törvényhozással tavaly a republikánusok tiltakozása ellenére. Romney szintén ellenzi az Obama-féle törvényt, és ma már jóval konzervatívabb álláspontot képvisel például az abortusz ügyében, de bírálói szemében ez nem annak a bizonyítéka, hogy rátért a helyes útra, hanem hogy céljai érdekében szélkakasként váltogatja nézeteit.

Az elhullott riválisok

Az elmúlt hónapokban így mindig akadt a republikánus mezőnyben valaki, aki látványosan megerősödött, és úgy tűnt, hogy sikerül Romney fölé kerekednie. Ezek a felívelések azonban minden esetben nagyon rövidnek bizonyultak. Először ott volt Rick Perry texasi kormányzó, aki a vitákban elkövetett otromba hibái miatt csúszott hátra. Őt követte a végül szexuális zaklatási vádak és ügyetlen nyilatkozatok után megállított Herman Cain egykori üzletember, majd Newt Gingrich korábbi képviselőházi elnök, aki egy hirtelen erősödés után akkor veszítette el támogatottságát, amikor riválisai rámutattak zavaros magánéleti és üzleti ügyeire.

Miután ezek a riválisok sorra elhullottak, Romney többé-kevésbé erős pozícióban várhatja az iowai fordulót. Az utóbbi napokban ugyan megjelentek olyan felmérések, amelyek szerint felzárkózott mögé Rick Santorum egykori szenátor, ő egyelőre nem rendelkezik olyan anyagi vagy szervezeti háttérrel, amelynek segítségével egy elhúzódó versenyben is komoly vetélytársa lehetne Romneynak. Az iowai előrejelzésekkel pedig azért is óvatosan kell bánni, mert itt nem hagyományos, szavazófülkés választás zajlik, hanem úgynevezett kaukusz, amelynek lényege, hogy a választók gyűléseket tartanak, és órákon át tartó jelölési procedúra során döntik el, hogy kit támogatnak. Meglepetést okozhat például még a szövetségi kormány szerepének drasztikus csökkentésével kampányoló Ron Paul, aki Iowában szintén az élmezőnyhöz tartozik, bár szélsőjobboldali csoportokhoz fűződő kapcsolatai miatt sok támadás érte, így az utóbbi napokban csökkent a támogatottsága.

Forrás: AFP/Getty Images/Win McNamee
Ron Paul

Az előválasztási verseny következő állomása egy hét múlva lesz New Hampshire államban, ahol hagyományos szavazókörös választást tartanak, és erre a mostani felmérések szerint Romney magabiztos fölénnyel készülhet. Persze sok függ majd attól, hogy milyen eredmény születik Iowában, ha ugyanis valamelyik jelöltnek sikerül meglepetést okoznia, az átírhatja az elmúlt hónapokban már többször is hirtelen megváltozott erőviszonyokat.

Egy könnyűnek tűnő préda

Egyelőre tehát a republikánusok egymásnak feszüléséről szól az elnökválasztási kampány, de közben javában dolgozik Obama kampányszervezete és a Demokrata Párt is. Az elnök stábja például annak ellenére felállított egy kampányszervezetet Iowában, hogy ott most csak a republikánusokról szavaznak, és már hetekkel ezelőtt készítettek támadó videókat a legfőbb riválisnak tartott Romney ellen. Valóban kemény munkára lesz szükség a részükről, ha nyerni akarnak a novemberi választáson, a 2008-ban történelmi jelentőségű győzelmet arató Obama elnöki tevékenységével ugyanis a felmérések szerint a többség elégedetlen, és különösen igaz ez arra, ahogy a választókat leginkább aggasztó gazdasági problémákat kezeli.

Forrás: AFP/Jewel Samad
Rick Santorum

Politikai elemzők gyakran mutatnak rá például arra a tényre, hogy mintegy 80 éve nem választottak újra olyan elnököt, akinek hivatali ideje alatt olyan magas - a novemberi adat szerint 8,6 százalék - volt a munkanélküliség, mint most. Obama persze gyakran érvel azzal, hogy még rosszabb lenne a helyzet, ha az általa megörökölt gazdasági és pénzügyi problémák kezelésére nem hozott volna különböző - a republikánusok által sokat támadott - intézkedéseket, de azt ő is elismeri, hogy még sokat kell tenni a válságból való kilábaláshoz. A republikánusok abban bíznak, hogy a választók ezekkel a feladatokkal már őket fogják megbízni, és az iowai kaukusszal meg is kezdődik annak eldöntése, hogy személy szerint kit fognak javasolni ennek a munkának az elvégzésére.

Az [origo] szerda hajnalban online tudósításban számol be az iowai választás eredményeiről.