Ellentmondanak a jelentések a norvég merénylő esetleges skizofréniájáról

Vágólapra másolva!
Az egymásnak ellentmondó pszichiátriai jelentések miatt új szakértői véleményt kérnek a 77 embert meggyilkoló Anders Behring Breivik ügyvédei. A szakvéleményen múlhat, hogy a norvég merénylőnek börtönbe vagy pszichiátriai intézetbe kell-e vonulnia.
Vágólapra másolva!

Új szakértői véleményt kérnek Anders Behring Breivik ügyvédei ügyfelük pszichológiai állapotáról. A 77 embert meggyilkoló, 32 éves Breiviket eddig három pszichológus és egy pszichiáter vizsgálta meg a börtönben. Arra a következtetésre jutottak, hogy Breivik nem skizofrén, és önmagára sem veszélyes, noha egy korábbi szakvélemény ennek az ellenkezőjét állította. Novemberben két, a bíróság által kinevezett törvényszéki pszichiáter megállapította, hogy Breivik paranoid skizofréniában szenved, és orvosi ellátásra van szüksége.

Ha a bíróság ezt a véleményt veszi figyelembe, és beszámíthatatlanként fogja kezelni a merénylőt az április 5-én kezdődő tárgyaláson, Breiviknek nem börtönbe, hanem szigorúan őrzött pszichiátriai intézménybe kell vonulnia.

Anders Behring Breivik július 22-én két merényletben 77 embert ölt meg Norvégiában. A norvégiai merényletről és Anders Behring Breivikről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.