Elvi egyetértés született az iráni olaj uniós embargójáról

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tagállamai elvi egyetértésre jutottak abban, hogy a továbbiakban nem vásárolnak iráni kőolajat, ha Teherán nem működik együtt atomprogramja ügyében a nemzetközi közösséggel - jelentették brüsszeli diplomáciai források.
Vágólapra másolva!

Az embargóról a végső döntést valószínűleg az uniós külügyminiszterek január 30-i ülésén hozzák meg. Az újabb szankciók sorába illeszkedő intézkedés pontos tartalma és bevezetésének időpontja még további egyeztetés tárgya lesz. Alain Juppé francia külügyminiszter szerint meg kell nyugtatni azon tagországokat, amelyek iráni olajat vásárolnak. Számukra alternatív megoldást kell találni, de léteznek alternatívák - mondta Juppé lisszaboni látogatása alkalmával.

Nagy mennyiségű iráni kőolajat vesz többek között Görögország, Olaszország, Spanyolország és Belgium. Egy brüsszeli diplomáciai forrás szerint Görögország a konzultáció elején vétóval fenyegetőzött, de végül sikerült meggyőzni.

Az európai embargót támogatja az Egyesült Államok is - írja a Reuters hírügynökség. Washington szerint az iráni olajbevételeket be lehet fagyasztani anélkül, hogy ez fennakadásokat okozna a globális olajpiacokon.

Az EU az újabb szankciókat december elején, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentése alapján helyezte kilátásba. A kőolaj exportjából származik Irán valutabevételének 80 százaléka, évi mintegy százmilliárd dollár. Embargó esetére Teherán a Hormuzi-szoros lezárásával fenyegetőzött.