Kongresszusi jóváhagyás nélkül nevezett ki vezetőket Obama

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök szerdán több olyan tisztségviselő kinevezését jelentette be, akiknek hivatalba lépését az ellenzéki, republikánus többségű képviselőház korábban megakadályozta. A republikánusok tiltakoztak a bejelentések ellen.
Vágólapra másolva!

"Ülésszüneti" elnöki jogkörével élve Barack Obama a Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Tanácsának tagjává nevezte ki Sharon Blockot, Terence Flynnt és Richard Griffint - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium. Richard Cordrayt az amerikai elnök a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Bizottság (CFPB)vezetésével bízta meg.

Cordray kinevezését a republikánusok decemberben akadályozták meg. A Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Bizottságot többek között azért hozták létre, hogy jelzáloghitel-társaságok, behajtócégek és más hitelezők tevékenységét és nyereségét felügyelje.

Republikánus részről az elnöki intézkedéseket alkotmányellenesnek minősítették, és kilátásba helyezték, hogy meg fogják akadályozni az amerikai jegybankként funkcionáló Fed igazgatótanácsa két új tagjának kinevezését.

Az amerikai alkotmány szerint az elnöknek joga van vezető tisztségviselők kinevezéséhez, amikor a kongresszusi döntéshozatal szünetel. Hogy a hasonló kinevezéseket megakadályozzák, a kongresszusi képviselők sokszor néhány perces üléseket is összehívtak. Az ülésszüneti kinevezés jogával a legtöbbször, 171-szer George W. Bush elnök élt, Obama eddig 28-szor alkalmazta ezt a lehetőséget.