Felülvizsgálják Aj Vejvej adócsalási ügyét a kínai hatóságok

Vágólapra másolva!
Telefonon közölte az adóhatóság a legismertebb kínai művésszel, hogy felülvizsgálják az ellene indított adócsalási ügyet. Aj Vejvejt teljesen ellehetetlenítené, ha ki kellene fizetni e a 600 milliós büntetést, amelyet szerinte azért szabtak ki rá, hogy elhallgattassák kritikus hangját. A művész korábban támogatók ezreinek segítségével tudta befizetni a fellebbezéshez szükséges hatalmas összeget.
Vágólapra másolva!

Elfogadták a kínai hatóságok a kormányellenes kritikáiról ismert kínai művész, Aj Vejvej fellebbezését az ellene indított adócsalási ügyben - írja a BBC. A művészre korábban 2,4 millió dollár (kb. 600 millió forint) büntetést szabott ki az adóhatóság adóhátralék miatt, és sokáig az sem volt egyértelmű, hogy a döntést Aj Vejvej képes lesz megfellebbezni.

Ahhoz, hogy panaszt tegyen az ügyben, előbb 1,3 millió dollárt (324 millió forint) kellett letétbe helyeznie az adóhivatalnál. A pénzt a művész mintegy 30 000 támogatójának adományaiból szedte össze, és bár a hatóság egy ideig hezitált, végül elfogadta a pénzt. A BBC szerint a művész ügyvédei ezután egy 9000 szavas kérelmet nyújtottak be a múlt héten, amelyben megtámadták az adóhivatal eljárását.

Aj Vejvej szerint a hatóságok szerdán közölték vele telefonon, hogy az ügy felülvizsgálata folyamatban van, és várhatóan két hónapon belül lesz eredménye. Az AFP hírügynökségnek a művész ügyvédje azt mondta, remélik, hogy az adóhatóság valóban komolyan felülvizsgálja az ügyet. "Ha nem leszünk elégedettek az eredményekkel, bíróságra is mehetünk vele" - tette hozzá.

Aj Vejvej korábban azt állította, hogy az ellene felhozott adócsalási vádakkal a kormány csak el akarja hallgattatni. A kínai kommunista vezetéssel szemben kritikus művészt az ArtReview magazin tavaly a világ legnagyobb hatalommal bíró művészének választotta, noha a kínai hatóságok áprilisban letartóztatták, és 81 napig semmit nem lehetett tudni a hollétéről.